Вибух буде ще потужнішим: окупанти модифікували БТР, тепер його простіше знищити

Читать на русском
Автор
6648
Модифікований БТР-80
Модифікований БТР-80. Фото Відкриті джерела

Новий покращений зразок техніки окупантів знищити буде ще простіше

Окупанти продовжують "поліпшувати" свою техніку, щоправда, насправді виходить лише гірше.

Цього разу на радянський БТР-80 окупанти вирішили встановити зняті з вертольотів блоки запуску некерованих авіаційних ракет (НАР) С-5, про що повідомляє Telegram-канал Clash Report.

Очевидно, що таким чином окупанти традиційно хочуть посилити вогневу міць своїх підрозділів, використовуючи для цього підручні засоби.

С-5 є некерованими, тобто не дуже точними, реактивними снарядами калібру 57 мм і вагою трохи менше 4 кг, з яких 800 грамів припадають на бойову частину. Окрім малої потужності він ще й б’є на невелику дальність – до 1800 метрів.

При цьому відхилення від мети становить 0,35%. Наприклад, на відстані 1000 метрів ракета може промахнутися на 3,5 метра від мети, на 1800 — майже на 7 метрів, що робить ці ракети зброєю швидше для боротьби з піхотою та неброньованим транспортом.

При цьому сам БТР-80 має на озброєнні великокаліберний кулемет КПВТ калібру 14,5 мм, здатний бити до 2000 метрів, тобто С-5 по дальності йому поступається, хоча і дозволяє зосередити більше вогню.

У той же час установка блоків НАР С-5 збільшує навантаження на двигун БТР-80, що може призвести до більш частих поломок і виходу з ладу двигуна. Також силует бронетранспортера стає вищим, а тому більш помітним, а точне влучення в нього до пуску НАР призведе до детонації ракет і шансів вижити в екіпажу та десанту вже не буде.

А тим часом ЗСУ очікують поставки з Данії 25 БТР Piranha, продаж яких дозволив їхній виробник – Швейцарія.