Точність і мобільність: ЗСУ отримали нову САУ, здатну бити ворога і залишатися невразливою

Читать на русском
Автор
3209
М109А
М109А. Фото Відкриті джерела

Нова техніка сильно підвищить міць ЗСУ напередодні наступу

На озброєнні ЗСУ було помічено нову модифікацію самохідної артилерійської установки М109 — A6 Paladin виробництва США. Як мінімум, дві одиниці подібної техніки засвітилися в одному із сюжетів.

На це звернув увагу у своєму Telegram-каналі офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін, який зазначив, що саме цю модифікацію США обіцяли Києву і ось вона з’явилася в Україні.

M109A6 Paladin — це модифікація, яку почали виробляти в 1990-му році, майже через 30 років після старту виробництва базової моделі САУ M109. Її основними відмінностями є:

  • гармата зі стволом 39 калібрів, що збільшило дальність стрільби до 30 км;
  • нова вежа з покращеним броньовим захистом та внутрішньою обшивкою з кевлару;
  • нова радіостанція із цифровою шифрованою системою передачі даних;
  • автоматизована система управління вогнем з датчиками зброї та висоти, бортовим балістичним обчислювачем та навігаційною системою для автоматичного наведення зброї;
  • приймач космічної радіонавігаційної системи NAVSTAR;
  • покращені внутрішні відсіки зберігання амуніції та пострілів (підвищена їхня безпека та ємність — з 36 до 39).

Автоматизація M109A6 Paladin дозволяє підготувати зброю до ведення вогню навіть під час руху, вже через 30 секунд після минулого пострілу і такою самою точністю, як при веденні вогню з місця. Це робить стрілянину з "Паладіна" ще безпечнішою для екіпажу та техніки, оскільки дозволяє швидко змінювати позицію.

Щодо мобільності, то 32-тонна А6 здатна розвивати швидкість до 55 км/год і має запас ходу в 350 км.

Загалом кількість отриманих Україною різних модифікацій САУ М109 вже перевалила за сотню, у тому числі навіть варіанти, які виготовляють спеціально для Італії.