Іранський "ленд-ліз" для ЗСУ: українські військові б’ють ворога новою зброєю

Читать на русском
Автор
14779
Міномет HM-16
Міномет HM-16. Фото Telegram-канал Андрія Цаплієнко

Окрім ЗСУ та Ірану, така зброя воює у лавах армій Ізраїлю та США

Бійці 24-ї окремої мехбригади ЗСУ ім. короля Данила успішно застосовують 120 мм іранські міномети HM-16, які несподівано потрапили до рук українських військових.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомляє відомий український військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

За його словами, іранський HM-16 – це неліцензійна копія ізраїльського міномету Soltam K6 і, швидше за все, їх захопили США у проіранських угруповань на Близькому Сході або перехопили в одному з морських іранських конвоїв.

Цікаво, що Soltam K6 також перебуває на озброєнні армії США після того, як переміг на конкурсі на заміну мінометів. 1990 року він був поставлений американським піхотним та повітряно-десантним підрозділам вже під індексом М120.

Ізраїльський міномет досить легкий, як для свого калібру, і має вагу близько 150 кілограмів, а при встановленні на причіп загальна вага зростає до 330 кг. Він здатний вести стрільбу на дальність до 7,2 км міною вагою понад 13 кг, а якщо використовувати реактивну міну, то дальність зростає до 10,5 км. Теоретично скорострільність міномета становить до 15 пострілів за хвилину, але, щоб не перегрівався ствол, краще вести вогонь у темпі до п’яти пострілів.

Оскільки іранські міномети HM-16 вироблені без ліцензії і значно грубіше, очевидно, їхні характеристики поступаються ізраїльському прототипу. До речі, це не перша зброя з Ірану, котрий підтримує окупантів, на озброєнні українських військових. Раніше "Телеграф" повідомляв про осколково-фугасні 125 мм снаряди OF-19, які потрапили до рук ЗСУ.