“Богдан” буде більшим – Україна почне серійне виробництво САУ, яка звільняла “Зміїний”

Читать на русском
Автор
4799
САУ Богдана
САУ Богдана. Фото Відкриті джерела

Як мінімум два українські заводи отримають замовлення на виробництво САУ

Український військово-промисловий комплекс може святкувати серйозний успіх, перший у 2023-му році – у серійне виробництво буде запущено САУ "Богдана", артилерійську зброю, створену ще у 2016-му році одразу під стандарти НАТО зі 155-мм знаряддям. Тепер ця самохідка буде здійснюватися вже за держзамовленням, тим самим забезпечивши роботою цілу низку оборонних підприємств України.

Про це напередодні заявив міністр оборони Олексій Рєзніков. Деякі подробиці розкрито на сторінці у Facebook Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України.

Як наголосили в Асоціації, розробка української САУ – це результат роботи багатьох оборонних підприємств, у якому основним розробником виступив "Краматорський завод важкого верстатобудування". Його партнером, який взяв на себе роботи з бронювання, виступило ТОВ "Українська бронетехніка".

Важливість "Богданів" у тому, що це перша українська САУ, яка може використати боєприпаси стандарту НАТО – 155 мм калібру і хоча виробництво було непростим, з початку розробки у 2016 році до випробувань у січні 2022-го, але САУ впоралася.

Наступним випробуванням стала бойова робота на полі бою, яку вона пройшла успішно, зокрема, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відзначив важливу роль, яку " Богдана" відіграла у звільненні острова Зміїний.

"Богдана" на колісному ходу здатна долати від 300 км по бездоріжжю до 800 км по шосе на одній заправці, може здійснювати 4-6 пострілів за хвилину на дальність 40-42 км звичайним і до 50 км реактивним снарядом.

Сьогодні власна 155-мм САУ для ЗСУ особливо важлива, адже за словами полковника Ракетних військ та артилерії ЗСУ Сергія Баранова, наша армія фактично перейшла на НАТОвські стандарти і має зброї такого типу більше, ніж деякі країни-члени Альянсу.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Нові артсистеми "Богдана" Міноборони профінансували ще навесні 2022 року, а отже, варто очікувати на їх надходження до військ.