Україна могла отримати від Туреччини американські касетні снаряди: чим вони корисні на фронті (відео, фото)

Читать на русском
Автор
1075
На такі дрібніші бомби розпадається боєприпас
На такі дрібніші бомби розпадається боєприпас. Фото hrw.org

Снаряди в більшості країн заборонені через їхню небезпеку для цивільного населення.

Україна могла отримати від Туреччини касетні боєприпаси США часів холодної війни. Такого виду снарядів наша країна не отримувала, але нібито просила у західних партнерів.

Ідеться про те, що нібито з кінця 2022 року Туреччина передає нашій країні такі боєприпаси таємно. Про це повідомляє Foreign Policy з посиланням на анонімних чиновників зі США та Європи.

За їхніми даними, з листопада поставляються боєприпаси DPICM, які спрямовані на знищення танків. Проте їхня небезпека в тому, що менші суббоєприпаси, на які поділяється снаряд, можуть роками не вибухати і залишатися — таких деталей близько 88 у кожному. Такі снаряди заборонені для експорту зі США.

Що за снаряд DPICM

Це артилерійський боєприпас з касетною частиною. 88 деталей, згаданих вище, вказує на 155-й калібр. Вони вражають зону діаметром 300 метрів. Такий снаряд проти ворога ефективніший за звичайні осколково-фугасні, пише Defence Express. Україні DPICM стали б у нагоді через брак артилерійських снарядів, оскільки зменшуться кількість пострілів для досягнення потрібного результату. Саме такими снарядами в НАТО планували протистояти СРСР у разі його переваги в живій силі. Проте частина боєприпасів не детонує, і це може загрожувати цивільним особам. У DPICM цей показник – 3%. Офіційного підтвердження передачі Україні такого озброєння та його використання на фронті нема.

DPICM M864
Касетний боєприпас DPICM

Нагадаємо, росія використовувала касетні боєприпаси не проти військових, а цивільного населення України, обстрілюючи великі міста, такі як Харків. Країни-партнери України вже занепокоїлися тим, яку небезпеку несуть у собі снаряди, що не розірвалися, — Велика Британія передала пристрої розмінування, здатні відстежити небезпечні частини касетних боєприпасів.