Небезпека Shahed не тільки у вибуху: що потрібно знати про іранські дрони (відео)

Читать на русском
Автор
7380
Shahed-136 Новина оновлена 21 грудня 2022, 11:57
Shahed-136

Дрон роблять із максимально легких та дешевих матеріалів, адже його завдання – долетіти та вибухнути.

Російські окупанти поповнили свої запаси іранських дронів Shahed, які регулярно використовують для ударів по Україні. Окрім ризику влучань, ці баражуючі боєприпаси можуть завдавати шкоди навіть якщо збиті всі до одного.

У Military Media Center розповіли, що недорогі безпілотники-камікадзе виснажують сили українських систем ППО. Також їх можна використовувати для виявлення позицій. Через це після атак потрібно дотримуватись інформаційної тиші та не повідомляти місця влучень.

Єдина мета "Шахедів" — долетіти і вибухнути, тому їх роблять максимально дешевими. Вони літають невисоко – до 4 км зі швидкістю максимум 180 км/год. Shahed-136 летить із 40 кг вибухівки на відстань до 1500 км. Також ворог використовує Shahed-131, це зменшена версія моделі із вибухівкою масою 15 кілограмів.

Росіяни можуть використовувати тактику "насичення ППО" — випускати стільки безпілотників, щоб все не можна було встигнути збити. Нагадаємо, що погодні явища не можуть завадити атакам ворога. Однак погода заважає росіянам відстежувати результати ударів та коригувати їх. У туман важко вести супутникову зйомку. Однак ворог стежить за наслідками ударів із допомогою особливого літака далекого радіолокаційного виявлення А-50У — він "висить" у повітрі за кілька сотень кілометрів від українського кордону і бачить, що відбувається в нашому небі.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що іранським дронам важче літати в морозну погоду, але в росії могли подолати цю перешкоду. Також була озвучена ефективна зброя проти дронів — ЗРК Gepard. Мобільна система, яка добре бачить дрони навіть уночі і може знищити короткою чергою ворожий безпілотник, успішно використовується.