Пам’ятник корупції, захоплений рф: що потрібно знати про "вишки Бойка"

Читать на русском
Автор
13478
Українські газові вишки були захоплені у 2014 році при анексії Криму
Українські газові вишки були захоплені у 2014 році при анексії Криму

росія серед іншого використовувала платформи у військових цілях

Новини про ракетний удар, який Україна завдала вранці 20 червня по газових платформах у Чорному морі, мало кого залишили байдужими. Проте за вісім років з моменту захоплення росією цих бурових платформ багато хто вже забув, що таке "вишки Бойка".

"Телеграф" вирішив коротко нагадати історію цих споруд, яка супроводжувалася скандалами задовго до анексії Криму.

"Вишки Бойка", — це дві плавучі бурові установки "Петро Годованець" (2010 року побудови) та "Україна" (2012 року), прозвані на честь тодішнього міністра палива та вугільної промисловості Юрія Бойка.

Чесно про війну читайте у нашому Телеграмі

Бойко відзначився низкою випадків зловживання службовим становищем, і вишки не стали винятком, їх закупили на сотні мільйонів доларів дорожче за ринкову ціну, що стало однією з найбільших корупційних схем в історії України.

Бурові платформи належали "Чорноморнафтогазу" та знаходилися над Одеським газовим родовищем на відстані за 100 кілометрів від Одеси та за 150 км від узбережжя Криму.

Ось приблизна карта, де вони були:

Вишки Бойка на карті Чорного моря до 2014 року
Орієнтовне місце, де були "вишки Бойка" до захоплення рф

19 березня 2014 року під час "руської весни", коли було анексовано український Крим, росіяни захопили й газові вишки. У захопленні брали участь десантники 104-го десантно-штурмового полку рф.

У 2015 році стало відомо, що росія відбуксирувала вишки ближче до Криму до Голіцинського газоконденсатного родовища.

Вишки Бойка на карті біля берегів Криму 2015
росія відбуксирувала вежі з точки 1 до точки 2 за 60 км від берега Криму

З моменту захоплення росіяни активно використовували "вишки Бойка" не лише для видобутку українського газу з Чорного моря, а й для радіотехнічної розвідки.

Вранці 20 червня українські військові завдали ракетного удару по газових вишках. За повідомленнями російських окупантів, на той момент газові платформи знаходилися за 71 кілометр від берега Одеси. Де вони точно знаходилися на той момент на карті Чорного моря — поки що невідомо.

Як повідомляв "Телеграф", після цього росіяни відповіли серією ракетних ударів по Одесі.