Від іранської до радянської – окупанти використовували весь свій ракетний арсенал для масованої атаки по Україні

Читать на русском
Автор
3746
Х555
Х555. Фото Відкриті джерела

Для удару по Україні окупанти використали всю доступну їм географію ракет — від своїх до імпортних.

У понеділок, 10 жовтня, територія України зазнала масованого ракетного удару, якого давно не знала. За словами представника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, для удару було використано 83 ракети типу Х101 і Х505, а також 12 іранських дронів типу "Шахед", які в Росії стали "Геранью". З цього числа вдалося збити 40 ракет та 9 безпілотників.

Як з’ясував "Телеграф", для масованого удару росіянам довелося використовувати свої ракети авіаційного базування з індексом Х, зроблені ще в СРСР та в росії, а також іранські дрони.

Так, про можливості іранських дронів вже повідомлялося, їх застосування доставило ЗСУ чимало неприємних моментів.

Ракети ж Х101 і Х555 загалом старіші, але водночас небезпечні.

Х555 – спадщина радянської доби

Ракета Х555 є глибокою модернізацією ще радянської ракети Х55, розробленої у 70-х роках і чиє виробництво розпочалося у 1983 році у Харкові. Ракета призначалася для запусків із радянських бомбардувальників Ту-95 та Ту-160.

При довжині близько 6 метрів Х55 могла нести близько 400 кілограмів вибухівки і летіти на дальність до 2500 кілометрів зі швидкістю не менше 700 км/год, правда точність її при цьому була досить слабкою — вона могла впасти в радіусі 100 метрів від цілі.

Слабка точність пояснювалася відсталою системою наведення – перед пуском у ракету закладалася програма польоту, що містить цифрову карту рельєфу місцевості за маршрутом польоту. У процесі польоту відбувалося порівняння цієї карти з реальними показаннями апаратури та видачу за потреби відповідних команд на коригування курсу.

Як було заведено в СРСР, боротися з цією неточністю вирішили за рахунок створення для ракети ядерної боєголовки потужністю в 200-500 Кт.

Проте вже в росії Х55 модернізували, перш за все пішовши шляхом поліпшення її точності. Для цього ракету доповнили оптико-електронною системою корекції та супутниковою навігацією, після чого точність зросла до 20 м. Бойова частина нової Х555 оснащується касетними боєприпасами або осколково-фугасно-запальною.

Правда все це призвело до зниження дальності польоту до 2000 км, цю проблему можна вирішити за рахунок додаткових паливних баків, але останні роблять ракету помітнішою і менш швидкою – без них ракета може розвинути швидкість до 820 км/год.

Ракета, що вийшла в результаті, і отримала індекс Х555.

Х101 – повністю своя

Ракета Х101 розпочала свою історію в 1999 році, коли в росії вирішили створити повністю свою ракету без імпортних комплектуючих, по суті для заміни тієї самої Х55 і роботи над проектом затяглися на 14 років — лише в 2013 вона була прийнята на озброєння.

Х101

За своїми характеристиками Х101 дещо перевищує Х555, насамперед точністю – заявлено відхилення від цілі не більше 10-20 метрів і дальністю – до 5500 км. Також ця ракета дещо швидше за радянський аналог – до 970 км/год проти 820 км/год.

Радикальною відмінністю від інших радянських і російських ракет є можливість зміни маршруту в польоті, що робить її більш небезпечною та складною для збитку, метою для ППО.

Тим часом Україна з нетерпінням очікує передачі систем ППО від Іспанії ( Aspide ), США ( NASAMS ) та Німеччини ( IRIS-T SL ).