Без України нічого не буде: Конгрес США відхилив законопроєкт про допомогу Ізраїлю

Читать на русском
Автор
6797
План трампіста Майка Джонсона зазнав краху
План трампіста Майка Джонсона зазнав краху. Фото Голос Америки

За документ віддали 250 голосів при 180 голосах проти. Цього не вистачило для прийняття законопроєкту

Спроба спікера Палати представників Конгресу США, трампіста Майка Джонсона пропхнути законопроєкт про надання Ізраїлю 17,6 млрд доларів військової допомоги окремо зазнала краху на першому ж етапі – не пройшовши палату. Таким чином на його планах було поставлено жирний хрест.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters. За словами демократів, більшість з яких проголосували проти законопроєкту, вони хочуть віддавати голоси за законопроєкт про допомогу Україні, Тайваню, Ізраїлю та фінансування посилення безпеки кордонів.

За документ віддали 250 голосів при 180 голосах проти. Цього не вистачило для прийняття законопроєкту, оскільки Джонсон намагався ухвалити документ за прискореною процедурою – вона вимагає схвалення законопроєкту не менше, ніж двома третинами голосів.

При цьому голосували переважно за партійною ознакою – хоча ренегати знайшлися в обох партіях. Так, 14 республіканців виступили проти документа, а 46 демократів його підтримали.

Зазвичай надання допомоги Ізраїлю має потужне двопартійне лоббі у Конгресі: достатньо сказати, що за надання допомоги виступає безпосередньо Джонсон, причому на шкоду іншим союзникам США. Проте цей документ моментально отримав клеймо "політичної витівки" республіканців, за допомогою якої вони намагалися торпедувати двопартійну угоду, досягнуту в Сенаті. Саме тому спроба Джонсона прийняти законопроєкт про окреме надання допомоги Ізраїлю закінчилася провалом.

Як писав "Телеграф", Джонсон не має наміру ставити на голосування поданий у Сенаті законопроєкт про посилення безпеки кордонів на суму 118 мільярдів доларів, у якому також передбачено допомогу для України та Ізраїлю. Цей документ не пройде у нижній палаті Конгресу.

Представники Республіканської партії США в Сенаті хочуть відокремити допомогу Україні, Тайваню та Ізраїлю від пакету із посиленням захисту південних кордонів. Союзникам США потрібно надати допомогу, але прикордонний пакет зараз робить неможливим прийняття законопроєкту про фінансування.

При цьому у Байдена виступають проти того, щоб члени Палати представників відправляли на голосування законопроєкт щодо надання фінансової допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні. Це називають "цинічним маневром".