Удари потужніші, жертв більше: хроніка нової війни в Ізраїлі (оновлюється)

Читать на русском
Автор
69967
Удари по Сектору Газа
Удари по Сектору Газа

Ізраїль завдає ударів у відповідь

В Ізраїлі вранці 7 жовтня пролунали вибухи – на країну напали терористи сектору Газа. З того часу війна триває вже кілька днів і стає лише жорсткішою. Удари у відповідь стають масованішими, а в ООН не можуть прийняти жодного рішення по Близькому Сходу. Кількість жертв також невблаганно зростає.

"Телеграф" збирає всю важливу інформацію про те, що відбувається в Ізраїлі на цей момент:

23:55 Авіаносець США "Джеральд Форд" із ударною групою прибув до східної частини Середземного моря, повідомило Центральне командування американських Збройних сил.

23:45 ВПС Ізраїлю прямо зараз завдають масованих ударів по об'єктах терористів у Секторі Газа.

23:30 Ізраїльські та іранські медіа повідомляють про зіткнення між ізраїльськими силовиками та палестинцями у двох місцях у Східному Єрусалимі. Іранці також повідомляють про зіткнення на Західному березі Йордану, у містах Хеврон та Віфлеєм (ізраїльські медіа інформацію про це поки не підтверджують).

22:54 У ЦАХАЛ заявили, що завдають ударів у відповідь артилерійськими і мінометними снарядами в напрямку джерела обстрілу в Сирії.

22:28 На півдні Ізраїлю в прикордонній зоні поблизу сектора Газа розміщено десятки тисяч військовослужбовців та співробітників поліції. Про це повідомив голова прес-служби армії Агарі у прямому ефірі ДержРадіо Kan Bet.

21:37 Ми скасували усі правила ведення війни. Наші солдати нізащо не нестимуть відповідальності. Військових судів не буде, — міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант.

20:43 Кількість загиблих французьких громадян внаслідок вторгнення бойовиків ХАМАСу до Ізраїлю зросла до восьми, зазначила глава МЗС Франції Колона. Вона також повідомила, що 12 жовтня Париж направить до Ізраїлю літака для евакуації своїх громадян.

20:08 "Я зняв усі обмеження. Ми взяли під контроль прикордонну смугу, і тепер переходимо до повномасштабного наступу", — заявив міністр оборони Ізраїлю Галант.

19:05 Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила, що її танкові підрозділи наразі ведуть вогонь по позиціям "Хезболли" на території Лівану.

18:40 Ізраїльський сайт i24 опублікував репортаж із кібуцу Кфар-Аза, де триває процес упізнання та вивезення тіл загиблих місцевих мешканців. У Кфар-Азі бойовиками ХАМАСу було вбито близько 40 дітей, у тому числі немовлят, деякі з них були обезголовлені, повідомляють журналісти.

17:30 Понад 100 ракет одночасно випустив ХАМАС о 17:00 по ізраїльському місту Ашкелон, що на півдні країни. Місцеві жителі зазначають, що ніколи не бачили такого масштабного обстрілу. Сирени також звучать і в інших містах Ізраїлю.

16:30 ЦАХАЛ повідомив, що в ніч проти 10 жовтня в Газі внаслідок повітряного удару було ліквідовано міністра економіки в уряді ХАМАС Джауад Абу Шамала. У свою чергу ХАМАС підтвердив загибель Джауада Абу Шамали, а також повідомив про загибель Закарії Абу Муамара, який входив у керівництво руху.

15:50 Понад 1 тисяча жителів Ізраїлю загинули, понад 3,4 тисячі постраждали після початку ескалації, повідомило посольство Ізраїлю в США.

Раніше вдень МОЗ Палестини заявило, що кількість загиблих палестинців у Секторі Газа та на західному березі Йордану з початку ескалації з Ізраїлем досягла 788 осіб, понад 4 тисячі поранені.

15:28 Бойовики ХАМАС дав кілька годин жителям Ашкелону, щоб ті покинули свої домівки.

Також ХАМАС заявив про обстріл аеропорту Бен-Гуріон у Тель-Авіві. Про повітряну тривогу у місті повідомили ЗМІ.

14:00 Заяви в Ізраїлі все жорсткіші. Депутат парламенту Ізраїлю Талі Готліб: "Міністри та співробітники уряду Ізраїлю, в ці пекельні дні, які спіткали нас, люди чекають на ваш хід. Уряд прийняв рішення оголосити війну і ліквідувати ХАМАС. Я закликаю вас зробити все можливе і без страху використовувати зброю судного дня (ядерну — Ред.) проти наших ворогів".

13:45 Посол Ізраїлю відповів на запитання про "українську" зброю у терористів ХАМАС.

13:14 На півдні Ізраїлю вдалося розшукати сімох українців, які вважалися зниклими. Вони у безпеці, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

При цьому 150 українців хочуть, але не можуть виїхати із Сектору Газа. Є інформація про загибель однієї людини на цій території. Ще двоє загинули в Ізраїлі. Офіційно загиблими, як і раніше, вважаються двоє громадян.

12:50 Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок масштабної атаки на об'єкти ХАМАС у Газі.

12:35 Атаку ХАМАС на Ізраїль влаштували самі палестинці, а не якісь сторонні сили, заявив у вівторок керівник Ісламської республіки Іран аятола Алі Хаменеї.

"Ми цілуємо в лоб і руки винахідливих та вмілих організаторів атаки та палестинську молодь. Але ті, хто каже, ніби нещодавні великі події — робота не палестинців, дають неправильну оцінку", — сказав він.

12:27 ХАМАС повідомив усім сторонам, що не вестиме переговори про заручників до закінчення бойових дій, заявив лідер руху.

10:54 В супермаркетах Ізраїлю починають вводити обмеження на продаж продуктів. Через паніку населення у багатьох магазинах пусті полиці.

10:35 ЦАХАЛ заявляють, що на території Ізраїлю вже знайдено близько 1500 тіл терористів ХАМАС. Також у полоні вже знаходиться близько 500 бойовиків, котрі здійснювали напади на ізраїльську землю.

У мережі показали, як виглядають підземні сховища ракет, котрі використовують представники ХАМАС. Через те, що вони розташовані глибоко під землею, ізраїльські військові не можуть повністю їх знищити.

09:40 Офіційний представник ЦАХАЛ із іноземних ЗМІ підполковник Річард Хехт дав зрозуміти, що мирним жителям Гази слід бігти до Єгипту. "Я знаю, що контрольно-пропускний пункт Рафах все ще відкритий", — зазначив він.

8:47 У кібуці Беері поблизу Сектора Гази волонтери виявили понад 100 тіл місцевих жителів. Населений пункт зруйнований, у ньому до нападу ХАМАС проживало приблизно тисяча осіб. Терористи фактично вбили кожного десятого ізраїльтянина з Беері.

Беері на карті
Беері на карті

7:30 У Секторі Газа припинено не тільки водо-, а й електропостачання.

6:00 Разом із заявами представників терористичної організації ХАМАС про перемовини щодо ситуації в Ізраїлі заговорили і в Туреччині. За словами президента Реджепа Таїпа Ердогана, його країна готова до "будь-якого виду посередництва".

День четвертий (10 жовтня)

Вночі у Секторі Газа було досить гучно, а прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу звернувся до народу із важливою промовою. Зокрема, він зазначив, що це саме терористи ХАМАС хотіли війни, тож "вони її отримають". При цьому представники верхівки бойовиків заявляли про готовність сісти за стіл переговорів. Однак активні бойові дії наразі продовжуються.

23:35 Щонайменше 11 громадян США загинули під час вторгнення бойовиків ХАМАСу на південь Ізраїлю. Вашингтон вважає, що американські громадяни також могли бути захоплені та перевезені до сектору Газа, заявив президент Байден.

23:00 Ізраїль відключив усі свої трубопроводи, якими до сектору Газа надходила прісна вода, повідомив міністр енергетики та водного господарства Ісраель Кац.

21:31 Серед заручників, які бойовики ХАМАСу захопили на території Ізраїлю, є десятки людей із подвійним громадянством, зокрема росіяни, повідомив офіційний представник руху.

20:41 Операція ізраїльських військових проти радикального палестинського руху ХАМАС триватиме багато часу – глава МЗС Ізраїлю Елі Коен.

20:31 Населення ізраїльських селищ, розташованих уздовж кордону з Ліваном, частково евакуювалося.

20:24 Армія Ізраїлю завершила евакуацію районів на кордоні із сектором Газа.

19:50 Бойовики Хізбалли використовують протитанкові ракети проти ізраїльських військ на лівано-ізраїльському кордоні.

19:17 Почався обстріл ізраїльських поселень з боку збройних формувань організацій ісламімтів, повідомляє іракський проіранський ТГ-канал Sabereen.

19:00 Нетаньяху опублікував відео ракетного удару по сектору Газа та підписав його: "Ми почали. Ізраїль переможе". Можливо, мова йде про початок наземної операції.

18:00 Ізраїльське видання "Валла" з посиланням на джерела пише, що прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху під час телефонної розмови з Байденом 8 жовтня повідомив, що Ізраїль буде змушений розпочати наземну операцію у Газі.

17:40 Мечеть імені ахмата кадирова під Єрусалимом пошкоджена внаслідок ракетного обстрілу, заявив МЗС Ізраїлю.

17:10 З Гази завдано ракетного удару по Єрусалиму, у розташованому за 10 км від нього місті Бейтар-Іліті в результаті обстрілу поранено чотирьох людей.

16:52 Десятки винищувачів ВПС ЦАХАЛу завдали серії ударів по району Аль-Фуркан у Секторі Газа, де багато об'єктів ХАМАСу.

16:40 Ізраїльська авіація почала завдавати ударів по Лівану, знищено наглядові вежі "Хезболли".

16:10 Євросоюз припиняє допомогу Палестині, заявляє Єврокомісія.

15:55 Ізраїльські військові заявляють, що з території Лівану в країну проникли кілька озброєних людей, наразі їх ліквідовано.

15:40 Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль своєю військовою відповіддю ХАМАС "змінить Близький Схід".

15:30 З’явилося відео із першими хвилинами вторгнення бойовиків ХАМАС на музичний фестиваль Nature Party. На ньому було вбито сотні мирних жителів.

15:00 На третій день війни в Ізраїлі загинуло щонайменше 800 людей. більше 2500 було поранено. У Секторі Газа не менше 510 убитих та 2750 поранених.

14:00 ЦАХАЛ продовжує завдавати ударів удари у відповідь по Сектору Газа. Вони стають дедалі потужнішими, а міста на очах уже перетворюються на руїни.

13:00 Бойовики ХАМАС завдали ракетних ударів по Ашдоду та Ашкелону. Є постраждалі.

12:00 Міністр оборони Ізраїлю оголосив блокаду Сектору Газа. Він наказав припинити постачання продуктів харчування та електроенергії.

11:00 Ізраїль повернув під контроль усі райони біля Сектору Газа.

10:00 У мережі показали музичний фестиваль, який одним із перших постраждав від атаки ХАМАС. На ньому були мирні жителі. Після визволення території там знайшли вже сотні трупів. Через це деякі в мережі називають його вже "ізраїльською Бучею".

09:00 Дипломати врятували українського хлопчика під час атаки терористів на Ізраїль. Доля ще кількох громадян України залишається невідомою.

08:00 Після того, як ХАМАС розпочав масовану атаку на Ізраїль, ціни на нафту злетіли більш ніж на 4%.

07:00 На Заході помітили іранський слід у нападі на Ізраїль. Іран усі звинувачення заперечує.

06:00 Про те, що відбувалося вночі на Близькому Сході, ви можете прочитати в матеріалі "Телеграфа", перейшовши за посиланням.

День третій (9 жовтня):

ООН не ухвалила жодного рішення щодо Близького Сходу, сутички на території Ізраїлю продовжуються, а ЦАХАЛ ще сильніше бомбардує Газу.

23:00 ЦАХАЛ завдав серії надпотужних авіаударів по Газі.

22:00 У східному Єрусалимі та Хеврон почалися зіткнення палестинської молоді з ізраїльськими силовиками.

21:00 Російська пропаганда у спробі "зганьбити" Ізраїль показала знищення свого танка ЗСУ. У росіян, котрі зрозуміли підміну, істерика.

20:00 Посол Ізраїлю в Україні подякував нашій країні за підтримку та показав, як на вулицях Києва тепер розвиваються ізраїльські прапори.

19:00 Армія Ізраїлю продовжує зачистку своєї території.

18:00 Глава міноборони Ізраїлю наказав готуватися до евакуації міст біля кордону з Ліваном, звідки загрожує нападом "Хезболла".

17:00 Прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу провів серію переговорів лідерами інших країн, серед яких президент України Володимир Зеленський.

"Зеленський висловив солідарність України з Ізраїлем і висловив співчуття у зв’язку з безліччю жертв. Крім того, він наголосив на тісній співпраці між ізраїльською поліцією та українськими дипломатами у питанні захисту українських громадян", — прес-служба українського лідера.

16:00 Над Ізраїлем знову працює ППО.

15:00 Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що ситуація на Близькому Сході, пов’язана з атаками ХАМАС на Ізраїль, матиме ефект "відведення очей від України".

14:00 В Ізраїлі загинули двоє українцівМЗС України.

13:00 Ізраїль вперше за 50 років запровадив пункт 40 Алеф . Це означає офіційне оголошення війни.

12:00 Бойовики ХАМАС знову проникли на південь Ізраїлю . Йдуть бої в районі Магенкібуц. Цахал підтягнув туди танки.

11:00 У Мережі показали, як виглядав Ізраїль із космосу під час нападу.

10:00 ЗМІ повідомляють про загибель одного із лідерів ХАМАС Аймана Юніса. Стверджується, що його було знищено авіаударом ВПС Ізраїлю. Заяви підкріплюються відео, на зображено, нібито тіло Юніса дістають з-під завалів його будинку в Нусіраті.

09:00 Нетаньяху заявив про закінчення першої фази операції у Газі. Протягом ночі ЦАХАЛ завдавав авіаудари територією противника, зокрема, "по будівлі МВС Палестини та розвідки ХАМАС".

08:00 У мережі впізнали дівчину із резонансного відео, яку вчора викрали терористи. Нею виявилася громадянка Німеччини, яка приїхала на музичний фестиваль. Чи жива дівчина, наразі невідомо.

07:00 Раптову атаку на Ізраїль на Заході називають найбільшим провалом Моссаду за останні півстоліття.

06:00 Кількість жертв внаслідок атаки бойовиків ХАМАС на Ізраїль вже перевалила за 300 людей. Очікується, що кількість жертв продовжуватиме зростати.

День другий (8 жовтня)

ЦАХАЛ завдає ударів у відповідь по бойовикам ХАМАС, ООН готує засідання щодо ситуації на Близькому Сході, а кількість жертв конфлікту зростає.

23:24 Ізраїльські війська перетнули територію Гази на півночі, триває бій, повідомляють місцеві ЗМІ.

23:00 Ізраїль стягує військову техніку на південь країни.

22:21 Прем'єр Нетаньягу: ізраїльська армія задіяє всю свою міць для знищення військової інфраструктури ХАМАСу. Він закликав громадянське населення сектору Газа не наближатися до військових об'єктів.

22:00 Армія Ізраїлю заявила, що повернула контроль над більшістю поселень на півдні на кордоні із сектором Газа.

21:41 Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю повідомляє, що станом на 21:30 до лікарень доставлено 1452 постраждалих. Серед поранених 18 у критичному стані, 267 у тяжкому стані.

21:32 На околицях ізраїльських населених пунктів, куди зранку вторглися бойовики ХАМАСу та "Ісламського джихаду", виявлено десятки тіл мирних жителів. Їх переправляють до центру країни для впізнання.

21:24 Кількість загиблих в Ізраїлі зросла до більш ніж 200, — The Times of Israel.

20:45 Попередньо кількість загиблих в Ізраїлі зросла до понад 150 осіб, поранено — 1104, повідомляє МОЗ країни.

20:10 ХАМАС знову атакує Ізраїль великою кількістю ракет: терористи заявляють, що запустили 150 ракет по Тель-Авіву.

У Ізраїлі знову звучить повітряна тривога.

19:56 Ізраїль повністю припиняє подачу електроенергії до сектору Газа. Відповідний указ підписав міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац.

19:54 ВПС Ізраїлю завдали удару по будинку лідера ХАМАСу в секторі Газа Ях'ї Сінуара, повідомляють ізраїльські ТГ-канали.

19:31 Парламент Ірану скандує "Смерть Ізраїлю! Смерть Америці!"

19:15 Виконувач обов'язків голови місцевої ради Шаар ха-Негєв у прикордонній зоні із сектором Газа Йосі Керен повідомив у прямому ефірі Держрадіо Ізраїлю Kan Bet, що у двох населених пунктах наразі ведуться бої "від будинку до будинку".

18:40 ЦАХАЛ завдав бомбового удару по висотній будівлі в секторі Газа, відомому як "Палестинська вежа", і повністю її зруйнував.

18:20 У всі населені пункти, про захоплення яких бойовиками ХАМАС повідомлялося вранці, увійшли ізраїльські військові, тривають бої, — ЗМІ.

17:58 ХАМАС захопив "велику кількість" ізраїльтян, серед них є старші офіцери, — заявив телеканалу Al Jazeera заступник голови ХАМАС Салех аль-Арурі. Захоплені також жінки та діти.

17:48 Чотири дивізії ЦАХАЛ прямують до сектору Газа, повідомила пресслужба ізраїльської армії.

17:26 Прем'єр Ізраілю Нетаньяху у розмові з Байденом заявив, що для перемоги буде потрібно "тривала і потужна кампанія, в якій Ізраїль переможе".

Байден відповів, що Ізраїль має право на самооборону.

17:07 Число вбитих ізраїльтян внаслідок нападу бойовиків ХАМАС зросло до 100 людей, поранених уже понад тисяча, повідомляють ізраїльські ЗМІ.

16:59 Офіційний речник ЦАХАЛ Річард Хетч заявив, що до кінця дня на території Ізраїлю не залишиться жодного живого терориста.

16:48 Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомляє, що бої продовжуються більш ніж у 20 населених пунктах країни.

16:25 Армія оборони Ізраїлю заявила, що атакувала військові об'єкти та оперативні штаби бойовиків ХАМАС у секторі Газа, повідомляє пресслужба ЦАХАЛ.

"За останні кілька годин десятки бойових літаків та інших літаків ЦАХАЛу атакували 17 військових об'єктів і 4 оперативні штаби терористичної організації ХАМАС по всьому Сектору Газа", — йдеться у повідомленні.

16:10 Палестинці погрожують стратити всіх заручників, — видання Ignis Fatum.

15:53 Єгипетські "переговорники" попередили Ізраїль, що у разі наземної операції у секторі Газа ліванська "Хезболла" вступить у війну.

15:36 США готові забезпечити Ізраїль усім необхідним для самозахисту, — Пентагон.

15:30 Державне радіо Ізраїлю Kan Bet: на півдні країни танкові частини ізраїльської армії рухаються у бік сектора Газа.

15:25 Усі склади Ізраїлю, де зберігається зброя цивільного населення, відкрили, щоб люди могли забрати свою зброю та забезпечити власну безпеку.

15:13 Нетаньяху на тлі ескалації назвав першою метою сил Ізраїлю зачистку на територіях, що зазнали атак, і відновлення безпеки. Прем'єр Ізраїлю також закликав усіх мешканців об'єднатися заради перемоги.

Ізраїльські медики повідомляють про 40 загиблих та 740 поранених від початку нападу терористів.

У мережі з'являється багато повідомлень та кадрів, на яких терористи викрадають ізраїльтянок.

13:53 Міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір оголосив про запровадження надзвичайного стану на всій території Ізраїлю. Його офіс зазначає, що введення режиму НП дасть поліції додаткові повноваження.

Карта захоплених територій Ізраїлю

13:00 Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що палестинський народ має повне право на "самооборону від атак Ізраїлю та терористичних вилазок єврейських поселенців".

12:00 Сили оборони Ізраїлю підтвердили, що бойовики ХАМАСу зайняли 7 громад на території країни. Населені пункти, куди ввірвалися терористи, позначили на мапі.

Карта із захопленими населеними пунктами

11:00 Відомо, що бойовики ХАМАСу захопили ізраїльську військову базу на кордоні. Фото та відео з місця публікують у мережі. На кадрах видно, як озброєні люди ведуть перестрілку.

За даними 12-го каналу ізраїльського ТБ, що кордон у районі Хан Юніс "повністю прорваний". Сотні палестинців – озброєних та беззбройних рушили на територію Ізраїлю. На той час ізраїльтяни поспіхом залишають прикордонні населені пункти, щоб зберегти своє життя. Станом на 11:00 відомо про 35 захоплених ізраїльтян, а до медичного центру "Сорока" госпіталізовано вже понад 110 поранених.

За інформацією представника Армії оборони Ізраїлю, ХАМАС випустили з Гази по Ізраїлю близько 2200 ракет. ЦАХАЛ веде бої із бойовиками ХАМАС у семи населених пунктах. Також повідомляється, що армія Ізраїлю "ідентифікувала" всі осередки проникнення в районі кордону із Газою.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що ХАМАС атакував Ізраїль у вересні 2023 року. Бойовики випустили ракети, на що ЦАХАЛ у відповідь ударив по певних цілях у секторі Газа.