Антиросійське повстання в Грузії: чи піде путін на нову військову агресію, щоб зберегти кишеньковий уряд в Тбілісі

Читать на русском
Автор
4238
Грузини йдуть від рф шляхом України
Грузини йдуть від рф шляхом України. Фото AP Photo

Відкриття другого фронту може забезпечити росії "маленьку переможну війну" для реабілітації на тлі поразок в Україні

В Грузії не вщухають масові акції протесту. Заворушення, що були спровоковані прийняттям у першому читанні законопроектів про іноземних агентів, не припинилися навіть після того, як уряд пішов на поступки, зупинивши процес внесення змін у законодавство та випустивши 133 затриманих напередодні учасників мітингів.

Тепер протестуючі вимагають відставки проросійського уряду, проведення дострокових виборів та повернення державній політиці курсу на євроінтеграцію. І поки влада Грузії шукає "український слід" в антиросійських настроях суспільства, кремлівські пропагандисти вже почали відкрито погрожувати Тбілісі ракетними ударами "без зайвих сентиментів".

"Телеграф" з'ясовував, чи є у грузин реальні шанси на перезавантаження влади, і чи наважиться володимир путін на нову агресію, розуміючи, що втрачає важелі впливу на Грузію.

Грузинський спротив набирає обертів і стає небезпечним для маріонеток кремля

Намір грузинського уряду ухвалити закон про іноземних агентів, який є копією російського аналогу, став каталізатором ідеологічного розколу між владою та суспільством. Попри заявлений і схвалений громадянами курс на євроінтеграцію, грузинські можновладці продовжують підмахувати росії на політичній арені, навіть коли це йде у розріз з національними інтересами їхньої держави.

На початку 2023 року уряд вирішив піти далі, не лише співпрацюючи з терористичним режимом, від якого свого часу постраждала сама Грузія, а й калькуючи диктаторські методи кремля для боротьби з інакомисленням у суспільстві. Ймовірно, цей крок став останньою краплею для громадян, які зрозуміли, що саме зараз вирішується, як розвиватиметься їхня країна – за українським чи білоруським сценарієм.

Зірвавши процес "закручування гайок" на рівні законодавства, протестуючі грузини не налаштовані зупинятися, аж поки у владі не залишиться жодної маріонетки володимира путіна. Самі ж можновладці продовжують йти шляхом своїх російських колег: у тривожних для себе тенденціях в суспільстві вони звинувачують Україну.

Так, віце-спікер парламенту Грузії Гія Вольський заявив, що прихильники колишнього президента Михайла Саакашвілі, які воювали в Україні, повернулися до Грузії, щоб "підштовхувати молодь до революційного сценарію" та завадити "розвитку політичних процесів".

"Можна сказати напевно, що з України приїхала певна група прихильників Саакашвілі, прихильників "Нацруху". Це бійці, які постараються, використавши цю молодіжну енергію, не знімати з порядку денного цей революційний процес", — цитує Вольського, який є одним із лідерів правлячої партії, видання "Эхо Кавказа".

Варто зазначити, що позиція грузинського уряду щодо війни в Україні викликала запитання з перших днів повномасштабного вторгнення рф. Так, у березні 2022 року президент Володимир Зеленський заявив про негайне відкликання посла України в Грузії через перепони для добровольців, які хотіли допомогти Україні та "неморальну позицію відносно санкцій".

Водночас, протягом останнього року громадяни Грузії демонстрували потужну підтримку українського народу шляхом передачі численних гуманітарних вантажів, а грузинська діаспора в різних куточках світу брала активну участь у висвітленні та засудженні російської агресії, виходячи на вуличні акції у підтримку України.

За словами експерта з міжнародних відносин, співзасновника Аналітичного центру "Об’єднана Україна" Антона Кучухідзе, такі розбіжності у позиціях грузинської влади та суспільства дійсно можуть спровокувати потужні зміни в державі.

"Шанс на відставку уряду є, адже грузини вкрай незадоволені процесами, що відбувалися у країні протягом останнього року. Зокрема, навалою росіян, які посміхаються їм в обличчя і розповідають, що вони поза політикою, знімаючи з себе відповідальність за окупацію їхньою державою українських та грузинських територій. Крім того, просто зараз на стороні України проти рф воюють грузинські добробати, народ збирає кошти та передає гуманітарну допомогу українцям, а влада займається політикою рівновіддаленості, яка більше нагадує проросійську позицію. Ба більше, сьогодні у грузинських ЗМІ можна помітити засилля російських політологів та відкрите просування кремлівської пропаганди", — пояснює експерт в коментарі "Телеграфу".

Бажання зберегти стосунки з кремлем продиктоване комерційною зацікавленістю грузинського уряду у співпраці з росією, пояснює Антон Кучухідзе. Грузія і раніше була однією з найпопулярніших країн для відпочинку серед російських туристів, а після масової втечі росіян за кордон на тлі оголошеної в рф мобілізації, стала ще й притулком для сотень тисяч небажаючих бути гарматним м'ясом у війні з Україною.

Крім того, є підстави вважати, що окремі російські компанії мали намір обходити західні санкції через грузинську юрисдикцію.

Чи наважиться путін на "український сценарій" у Грузії

Ймовірно, законопроект про іноземних агентів для Грузії був написаний рукою кремля, аби унеможливити антиросійську риторику у суспільстві. Таким чином, володимир путін намагався уникнути повторення "помилок", допущених в Україні, адже саме завдяки демократії та свободі слова українцям вдалося зупинити злочинний режим Віктора Януковича та позбутися політичного та економічного впливу росії.

Проте, й цього разу у кремля все пішло не за планом. Грузини вчасно зрозуміли, до чого можуть призвести такі тенденції у владі, і повстали проти повзучої колонізації з боку рф. Очікувано, винною у цій непокорі була назначена Україна. Дана позиція грузинського парламенту покликана вбити одразу двох зайців: наділити образ протестуючих рисами радикально налаштованих бойовиків, що повернулися з війни і розхитують суспільство, та закласти фундамент для майбутнього втручання росії з метою силового врегулювання ситуації.

Ставши персоною нон-грата на політичній арені світу, володимир путін не може дозволити собі втрату останніх союзників та партнерів, які поки що погоджуються з ним співпрацювати, попри токсичний характер цього зв'язку. Крім того, перемога антиросійських сил у Грузії може стати поштовхом до початку визволення окупованих росією Південної Осетії та Абхазії.

Такі перспективи вже викликали істеричні настрої серед кремлівських пропагандистів. Зокрема, Маргарита Симоньян заявила, що події в Грузії направлені на відкриття другого фронту для росії, і пригрозила Тбілісі ракетними ударами.

Зацікавленість у збереженні при владі лояльного до кремля уряду Грузії могла б спровокувати російського диктатора на вирішення проблеми звичним для нього способом — за допомогою введення "миротворчих військ" для придушення протестів, або ж навіть окупації нових територій Грузії для демонстрації росіянам "маленької переможної війни". Проте після року повномасштабних бойових дій в Україні ресурсів для цього у росії не залишилось.

За словами військового експерта, полковника запасу ЗСУ Олега Жданова, сьогоднішній стан армії рф не дозволить путіну втілити ці плани у життя, адже для цього йому елементарно не вистачить кадрів у повітряно-десантних військах і спецназі, яких можна було б просто зараз перекинути в сусідню державу, а значна частина військ, що раніше перебували в Осетії та Абхазії і могли б бути задіяні у новій "спецоперації", з літа 2022 року воюють в Україні.

"До того ж, проросійський уряд — не означає проросійська армія, тим більше, коли йтиметься про зовнішню загрозу. Грузинські війська страждають від постійного повзучого наступу і провокацій з боку рф. Лінія розмежування пересувається в бік вторгнення в Грузію, внаслідок цього періодично гинуть солдати. Якщо спрацює національна гордість грузин, які зараз налаштовані дуже радикально, путін просто отримає на свою голову ще одну "Україну", — пояснює військовик в коментарі "Телеграфу".

Крім того, для введення в Грузію російських "миротворців", офіційний Тбілісі повинен продемонструвати зацікавленість у цьому і звернутися до путіна з проханням про військову допомогу. За словами Олега Жданова, це стане черговим "чорним лебедем" для можновладців, і вони це усвідомлюють. Відкликання скандального законопроекту — сигнал того, що уряд не готовий до потужного спротиву з боку суспільства.

На тлі ганебних військових поразок в Україні, ціною яких стали понад 150 тисяч життів росіян, військово-політичному керівництву рф вкрай необхідно продемонструвати електорату бодай якісь воєнні успіхи. Ще місяць тому другий фронт міг би бути відкритий у Молдові, проте оприлюднення Україною плану наступу з боку рф майже унеможливило його реалізацію. Тепер через внутрішню політичну дестабілізацію під російською загрозою вже втретє з 90-х років опинилася Грузія.

Наразі невідомо, чи наважиться путін на початок нової військової агресії, адже спрогнозувати дії кремлівського диктатора, виходячи з позиції здорового глузду, просто неможливо. Проте вже зараз стає очевидним, що кремль опинився у положенні цугцвангу: стратегічно важлива війна з Україною гарантовано завершиться поразкою, а вторгнення у Грузію чи Молдову не забезпечить очікуваного результату. Агресивна кремлівська пропаганда останніх років була націлена саме проти України, тому пояснити росіянам, чому тепер вони повинні помирати у війні проти Грузії або Молдови, буде вкрай складно.