Вперше з розпаду СРСР: російські кораблі з ядерною зброєю знову помітили у відкритому морі

Читать на русском
Автор
1755
Підводні човни найчастіше мають всі можливості нести зброю із ядерними боєголовками
Підводні човни найчастіше мають всі можливості нести зброю із ядерними боєголовками. Фото informator.ua

У кремлі можуть намагатися збільшити можливість ядерної ескалації між рф і НАТО

Російські політики, які регулярно погрожують світові ядеркою, нарешті почали поступово переходити до справи. Так, у норвезькій розвідці повідомили, що вперше за останні 30 років у відкритому морі почали з'являтися російські військові кораблі, котрі несуть на борту тактичну ядерну зброю. Зокрема, йдеться про окремі одиниці Північного флоту рф.

Така інформація була опублікована у свіжому звіті розвідки Норвегії. У доповіді зазначається, що за часів Радянського Союзу подібні виходи у море були нормальними, але під час "холодної війни" вони припинилися — аж до сьогодні.

Конкретного часу, коли такі кораблі з'явилися, розвідники не повідомляють. Однак ще восени 2022 року росія активно проводила військові навчання із кораблями Північного флоту. Саме на надводних носіях і підводних човнах цього підрозділу російської армії і розміщена основна частина ядерного потенціалу Москви.

"Військово-морські сили Північного флоту продовжать регулярні навчання флоту, більш тривале патрулювання підводних човнів у Баренцевому морі та підводні операції в Атлантичному океані. Постачання нових безшумних багатоцільових підводних човнів збільшує потужність флоту в Норвезькому морі та Атлантичному океані. Водночас нова морська доктрина, опублікована влітку 2022 року, свідчить про те, що росія має амбіції збільшити свою присутність в Арктиці, Азії, Тихому океані та районах навколо Індійського океану", — також повідомили норвежці.

Слід додати ще й те, що неподалік кордону із Норвегією росіяни також розмістили нову стратегічну авіацію. Попередньо йдеться про Ту-160 і Ту-95. До речі, перші бомбардувальники були розроблені ще у СРСР і входять до так званої "тріади стратегічних ядерних озброєнь росії".

Нагадаємо, що можливим застосуванням ядерки на початку лютого лякав і сам російський диктатор володимир путін. Утім, його гучні заяви уже менше лякають більшість цивілізованих країн. Не дивно, що у Європі з відповіддю не забарилися.