Італія обіцяє не виступати проти поставок літаків Україні — але є "оригінальна" умова

Читать на русском
Автор
2093
Італійські партнери хочуть убезпечити себе від чергової ескалації через передачу літаків
Італійські партнери хочуть убезпечити себе від чергової ескалації через передачу літаків. Фото Колаж "Телеграфу"

Винищувачі виробляє Велика Британія, але відповідальність за військову допомогу несе колективний Захід

В Італії вкотре висловилися в підтримку варіанта передати Україні британські літаки-винищувачі. Слідом за прем'єркою Джорджею Мелоні таку заяву зробив і заступник очільника МЗС країни Едмондо Чіріеллі, додавши, що їхній уряд має одну вимогу для цілковитого схвалення. Вона вельми проста — Київ має використовувати отриману авіацію лише "в оборонних цілях".

Про це дипломат заявив в інтерв'ю виданню Il Messaggero. Зокрема, Чіріеллі запевнив, що при дотриманні обіцянок офіційний Рим підтримає ідею передати українській армії британські винищувачі, за які так турбується президент Володимир Зеленський.

"Якщо літаки використовуватимуться в оборонних цілях, ми не маємо заперечень. Інша справа, якщо вони використовуються для наступу на російську територію", — підкреслив Едмондо Чіріеллі.

Наразі ж Італія продовжує допомагати Україні будувати свій захист іншими способами.

Слід зазначити, що Італія — далеко не оригінальна в такому проханні. Раніше представники інших держав вимагали дотримання подібних принципів ведення війни перед постачанням інших видів зброї до України, зокрема ракет.

Додамо також і те, що передача винищувачів — загалом непроста справа. Готова допомагати авіацією і Польща, однак і у цієї країни є власні вимоги щодо цього питання. Щоправда, вони дещо відрізняються від позиції Рима.

Також "Телеграф" розповідав, що загалом відомо про британські "Тайфуни", отримати які були б не проти українські воїни.