Таємні перемовини США з оточенням путіна: зрада України чи фактор виборів

Читать на русском
Автор
5404
Радник Байдена Джейк Салліван
Радник Байдена Джейк Салліван. Фото twitter.com

Політолог Віталій Бала оцінив "Телеграфу", кому вигідні подібні інформаційні вкидання

На сьогоднішній день якісь таємні перемовини радника президента США Байдена Джейка Саллівана та людей з найближчого оточення російського диктатора володимира путіна малоймовірні. А повідомлення про нібито такі кулуарні контакти, скоріше за все, можуть бути пов'язані з виборами в США.

Таку думку в коментарі "Телеграфу" висловив директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала.

Зазначимо, раніше The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела повідомляв, що Салліван протягом останніх місяців нібито конфіденційно спілкувався з секретарем радбезу рф миколою патрушевим та радником володимира путіна з питань зовнішньої політики юрієм ушаковим. За даними американського видання, головними темами переговорів начебто стали застереження москви від застосування ядерною зброї в Україні, а також недопущення ескалації у російсько-українській війні.

"По-перше, не виключаю, що такі непублічні перемовини могли бути раніше. Тому що з початку війни Салліван займав таку достатньо обережну позицію з точки зору і потреб України, і допомоги українській стороні зброєю. Тобто був таким, я би сказав, умовно миротворцем в адміністрації (Байдена, — Авт.). Але, по-друге, коли він минулого тижня був з візитом у Києві, то в останніх його заявах прозвучала теза вже про перемогу України. Тобто його позиція кардинально змінилась у порівнянні з тим, яка була на початку війни. Відтак на сьогодні навряд чи можуть бути якісь непублічні перемовини в контексті проведення якогось переговорного процесу (з рф, — Авт.). Давайте не будем забувати, що українська сторона 29 березня у Стамбулі надала свої пропозиції стосовно договору про гарантії для України з боку росії. Ми тоді вели також перемовини з рф. Тому в цей період абсолютно була вірогідність того, що такі консультації (США та рф, Авт.) могли бути", — каже Бала.

Водночас, за його словами, українська тема продовжує активно використовуватися в американському політикумі в певних спекулятивних цілях напередодні проміжних виборів до Конгресу.

"Тому, безумовно, все те, що у тій чи іншій мірі може зашкодити опонентам, то республіканці це точно будуть використовувати", — пояснює експерт.

Нагадаємо, проміжні вибори до нижньої палати парламенту США відбудуться 8 листопада, і є ризики, що більшість там можуть отримати представники Республіканської партії, які раніше критикували адміністрацію Байдена і правлячу партію щодо збільшення збройної підтримки України у війні проти рф.

Також повідомлялося, що раніше ще одне американське видання —The Washington Post — писало, що США нібито приватно просять Україну показати готовність до діалогу з росією, а також скасувати відмову Києва від участі в переговорах без усунення путіна від влади.