лукашенко пішов слідом за путіним: оголошено про дефолт Білорусі

Читать на русском
Автор
15115
Реакції білоруського диктатора лукашенка ще не було
Реакції білоруського диктатора лукашенка ще не було

Офіційний Мінськ провів необхідні виплати не в тій валюті, яка передбачена договором

У п’ятницю, 15 липня, стало відомо про початок дефолту із зовнішнього боргу в Білорусі. Цьому сприяла виплата заборгованостей із єврооблігацій у національній валюті РБ, а не іноземній. Таким чином білоруська політика успадковує російську навіть у плані фінансів, адже у Москві дефолт, який став кульмінацією введених санкцій, настав ще наприкінці червня.

Інформація надходить від міжнародного рейтингового агентства Moody’s, яке відстежує подібні фінансові потоки та публікує дані у вільному доступі. Можливість уникнути дефолту було пропущено офіційним Мінськом ще 13 липня.

Цього дня у Білорусі минув термін дії пільгового періоду, за час якого вона мала знайти та виплатити гроші згідно з укладеними домовленостями щодо десятирічних єврооблігацій Belarus-27. Загальна сума боргу становить 22,9 млн доларів. Відповідно, у цій же валюті і мав відбутися розрахунок.

Однак у білоруському Мінфіні вирішили інакше, зробивши переказ у білоруських рублях. Через це власники зовнішнього боргу країни залишилися без своєчасних виплат, адже фактично у Білорусі визнали дефолт щодо зовнішнього боргу. Таке відбувається, коли країна не є здатною провести оплату у потрібній валюті.

Якщо найближчим часом ситуація з платежами не зміниться, офіційному рейтинговому агентству РБ Fitch теж не залишиться нічого іншого, ніж оголосити про дефолт.

Зазначається, що 13 липня пройшов пільговий період, коли Білорусь мала виплатити 22,9 мільйона доларів за десятирічними єврооблігаціями Belarus-27. Власники зовнішнього боргу Білорусі не змогли вчасно отримати свої виплати, бо Мінськ провів платежі національній валюті, що є дефолтом.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, чим саме є технічний дефолт держави та яку небезпеку спочатку для росії він може нести.

Також ми писали про те, скільки часу загроза дефолту висіла над офіційною Москвою і чого це може привести тепер.