Зеленський став лауреатом російської премії

Читать на русском
Автор
9235
Багатьох вражає сміливість президента Володимира Зеленського
Багатьох вражає сміливість президента Володимира Зеленського. Фото president.gov.ua

Нинішнього року серед претендентів на перемогу були лише українці

Засновники російської премії Бориса Нємцова вирішили удостоїти цю нагороду у 2022 році українського президента Володимира Зеленського. Її присудили за сміливість, яку він виявив після повномасштабного російського вторгнення.

На думку представників Фонду Бориса Нємцова за свободу, політик показав свою силу духу, залишившись у Києві та переживаючи кожен момент війни разом зі своїм народом, передає "Телеграф". Також наголошується, що подібної поведінки Зеленського чекало відверто мало людей.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

За словами співзасновниці Фонду, дочки покійного Нємцова Жанни, багато хто не надто серйозно оцінював можливості українського президента протистояти будь-кому, а тим більше росії. Проте нинішні події нібито демонструють протилежні настрої.

"Ми даємо премію не за минуле і не за майбутнє. Ми даємо премію за те, що людина зробила тут і зараз, цього року, — наголосила вона. — А тут і зараз Володимир Зеленський залишився в Києві і вирішив захищати свою Батьківщину разом із своїм народом".

Також вона згадала знамениту фразу українського політика, якою він відповів Заходу на пропозицію про евакуацію. Тоді Зеленський наголосив, що потребує озброєння, а не таксі.

Також лідера української нації у Фонді Бориса Нємцова називають "лідером вільного світу".

Варто зазначити, що у 2022 році претендентами на здобуття премії Фонду були виключно українці. Цей перелік складався з імен мера Києва Віталія Кличка, засновниці добровольчого загону бойових медиків Юлії Паєвської (псевдо "Тайра"), фронтмена "Океану Ельзи" Святослава Вакарчука, радника очільника ОП Олексія Арестовича та інших. Проте рейтингове голосування віддало перевагу саме Зеленському.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що Володимир Зеленський отримав звання доктора наук одразу від кількох американських ВНЗ під час війни із росією.

Також ми писали, що українські журналісти були удостоєні колективної Пулітцерівської премії за те, що продовжують працювати в умовах бойових дій.