На Заході домовились не давати Україні нові танки? Що дізналися ЗМІ

Читать на русском
Автор
11264
Поки що ЗСУ залишаються без "Леопардів"
Поки що ЗСУ залишаються без "Леопардів". Фото Відкриті джерела

Європа постійно затягує постачання важкого озброєння в Україну

Іспанія відмовилася від своїх планів передавати українським захисникам додаткове озброєння у вигляді німецьких танків марки Leopard 2. Зазначається, що подібне рішення пов’язане із невдоволенням німецького уряду, який, фактично, і заблокував постачання.

Видання Spiegel пише, що початкова новина іспанських ЗМІ про підготовку нового постачання зброї для України викликала величезний ажіотаж у Німеччині. Він був такий великий, що офіційний Мадрид нібито навіть вибачився перед німецькими колегами за незручності.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Нагадаємо, що спочатку йшлося про чотири десятки старих танків Leopard 2, які знаходяться на балансі армії Іспанії, але не використовуються зараз. Як виявилося, для передачі такої техніки ЗСУ знадобилося додаткове схвалення з боку Німеччини. І німці відреагували дуже негативно.

Однак якби Берлін дав добро, це стало б першим випадком, коли країна-член НАТО погодився постачати Україні бойові танки, а не легке озброєння.

"Федеральний уряд [Німеччини] під час телефонних дзвінків попередив іспанців, що такий крок буде відступом від прийнятого всіма західними союзниками (хоча і абсолютно неформального та неофіційного) рішення не постачати танки Києву", — пише німецьке видання.

Повністю Іспанія від ідеї допомоги Україні не відмовилася, проте скоротила можливу партію танків до десяти. Якщо і цей варіант отримає відмову від Німеччини, то постачання взагалі не буде.

Варто також додати, що техніці все одно знадобиться додатковий час на ремонт, перш ніж вона потрапить на фронт в Україні.

Нагадаємо, що інформація про неформальний договір між країнами-членами НАТО не давати Україні важке озброєння з’явилася в пресі на кінець травня. Трохи пізніше його спростували британські політики, а в Німеччині пообіцяли скоротити час очікування постачання.