У путіна хочуть відібрати "9 травня" — Латвія цього дня вшанує пам’ять загиблих в Україні

Читать на русском
Автор
1501
Були також пропозиції зробити такою датою 24 лютого
Були також пропозиції зробити такою датою 24 лютого

Рішення підтримав 61 депутат

Латвійський Сейм ухвалив рішення провести 9 травня День пам’яті постраждалих та загиблих на війні в Україні. У нинішньому році на цю дату скасовуються будь-які святкові заходи, пов’язані з традиційним Днем перемоги.

Подробиці повідомляє латвійське видання Delfi.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Відповідний законопроєкт було затверджено лише за один день — у прискореному порядку. Свій голос "за" віддав одразу 61 депутат, ще 18 голосували проти. Здебільшого, незгодними з подібним рішенням виявилися опозиційні до влади сили, які розцінюють його як спробу "приховано заборонити святкування Дня перемоги". Вони пропонували залишити Днем пам’яті 24 лютого — дату, в яку Росія розпочала повномасштабне вторгнення.

Слід зазначити, що початковий законопроект ініціювали депутати чотирьох коаліційних партій — AP!, "Національне об’єднання", "Консервативні" та "Нова єдність".

Головною метою Дня пам’яті є привернення уваги латвійців до жаху, який в Україну принесла росія, розпочавши кровопролитну війну. Також депутати хочуть показати свою солідарність із українцями, які борються за цілісність країни та її суверенітет.

9 травня усі держустанови повинні будуть підняти прапори Латвії та України з жалобними стрічками, а також скасувати будь-які концерти та інші заходи, які спочатку були присвячені Дню перемоги. Також забороняються салюти – причому не лише 9, а й 8 числа.

Подібна акція вважається одноразовою — законопроєкт втратить свою силу вже 11 травня.

Нагадаємо, що росія регулярно намагається присвоїти виключно собі всі лаври переможця у Другій світовій війні та монополізувати право на святкування Дня перемоги. Дуже часто паради до цього свята перетворюються на рф в справжнє "перемогу", коли дітей одягають у солдатську форму і садять у саморобні танки. Особливо цинічним на цьому фоні є слоган "Можемо повторити", який став для росіян своєрідним символом Дня перемоги.

При цьому громадяни Росії не поспішають доглядати пам’ятники або братські могили радянських солдатів, хоч і б’ють себе в груди, розповідаючи, як пишаються дідами.

Тим часом в Україні не бояться розкривати очі на часом непривабливу правду Другої світової війни та участь у ній СРСР. Так, історики оприлюднили кілька міфів, у які досі вірить багато людей.