План договору з росією: Арахамія розвіяв страхи щодо армії України

Читать на русском
Автор
3152
Політик каже, що послаблювати Україну ніхто не збирається
Політик каже, що послаблювати Україну ніхто не збирається

Київ дорівнюватиме концепції, якою користуються Ізраїль та Швейцарія

Укріплений нейтралітет та можливість у майбутньому отримувати нове озброєння для армії — одні з головних акцентів у позиції України щодо ймовірного договору з російською федерацією про припинення війни. Як каже учасник переговорів, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, такі вимоги для української сторони є важливими.

Про це він заявив в інтерв’ю для "РБК-Україна", передає "Телеграф".

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

За його словами, Україна не збирається залишитись повністю беззбройною і сподіватися лише на підтримку союзників-гарантів, список яких ще затверджується. До всіх юридичних договорів має бути ще й прикріплено надію на власних військовослужбовців.

"Тобто, як у Швейцарії, в Ізраїлю, резервна армія, яка може мобілізуватися у великій кількості і дати необхідну відсіч у разі агресії, — пояснює Арахамія. — Дуже важливо наголосити, що ми не йдемо за такою моделлю, що у нас є нейтралітет, і тому ми розслабилися, армія нам не потрібна, нехай наші гаранти про нас дбають.

Також політик запевнив, що навіть у разі підписання такого компромісного договору українська армія, як і раніше, продовжуватиме отримувати від союзників різну військову допомогу, у тому числі технічну.

Нагадаємо, що також Арахамія стверджує, нібито умови договору, над яким зараз працює українська сторона, ймовірно, є навіть жорсткішим за п’яту статтю НАТО, що передбачає допомогу країн-союзників. Україна намагається максимально себе убезпечити, щоб більше не вийшло ексцесів, як було свого часу з Будапештським меморандумом.