У Bellingcat заявили, що членів переговорної групи все ж таки отруїли, серед них – Абрамович

Читать на русском
Автор
16591
Роман Абрамович
Роман Абрамович. Фото tass.ru

Розслідувачі підозрюють отруєння хімічною зброєю.

Російського бізнесмена Романа Абрамовича та трьох членів української делегації, які були присутні на російсько-українських переговорах на початку березня, все-таки труїли.

Про це повідомило група журналістів-розслідувачів Bellingcat.

"Bellingcat може підтвердити, що три члени делегації, які брали участь у мирних переговорах між Україною та Росією в ніч з 3 на 4 березня 2022 року, відчували симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із постраждалих став російський підприємець Роман Абрамович", — йдеться у повідомленні видання.

Bellingcat повідомило про отруєння учасників російсько-українських переговорів
Bellingcat повідомило про отруєння учасників російсько-українських переговорів

Зазначається, що Абрамович з іншим російським підприємцем брав участь у переговорах разом з українським нардепом Рустемом Умеровим. Перемовини пройшли у другій половині дня 3 березня на території України.

За інформацією розслідувачів, тієї ж ночі вже після переговорів всі троє відчули симптоми отруєння — запалення шкіри та пронизливий біль в очах, які тривали аж до ранку.

Перевірені новини про війну і не тільки — шукайте в нашому Telegram

У Bellingcat повідомили, що члени делегації попросили розслідувачів допомогти залучити фахівців із хімічної зброї, щоб провести експертизу. І експерти дійшли висновку: симптоми — ознака отруєння невизначеною хімічною зброєю. Ще одна з версій появи таких симптомів — використання мікрохвильового опромінення.

Зазначається, що симптоми у членів переговорної делегації зникли протягом наступного тижня. Додається, що президент України Володимир Зеленський, який окремо зустрічався з Романом Абрамовичем, не постраждав.

У ймовірному отруєнні підозрюють прихильників жорсткої лінії переговорів у Москві, які хотіли саботувати переговорний процес про припинення війни.

Тим часом кореспондент The Guardian з посиланням на джерело також підтверджує факт отруєння Абрамовича хімічною речовиною: в результаті російський олігарх на кілька годин втратив зір і був доставлений на лікування до Туреччини.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк у коментарі виданню "Страна" з цього приводу заявив: "Усі члени переговорної групи працюють сьогодні у звичайному режимі. В інформаційному полі зараз багато інформаційних спекуляцій, різних конспірологічних версій та елементів тієї чи іншої інформаційної гри. Тому, ще раз повторю – члени переговорних груп працюють сьогодні у штатних режимах"

Раніше "Телеграф" повідомляв, що український нардеп Рустем Умеров, який входить в українську делегацію на переговорах з рф, спростував інформацію про своє отруєння.