Війна — це велике лихо, і вона має велику ціну, — Зеленський

Читать на русском
Автор
Офіс президента України

Президент України під покровом ночі виступив із терміновим зверненням

Володимир Зеленський випустив нове звернення, де російською мовою висловився стосовно зростання загрози війни і вторгнення з боку Росії.

"Війна — це велике лихо, і у цього лиха велика ціна, у всіх сенсах цього слова. Люди втрачають гроші, репутацію, рівень життя, свободу. Але найголовніше — люди втрачають своїх близьких. На війні завжди всього не вистачає. Чого тоно вистачає — болі, бруду, смерті. Десятків тисяч смертей", — сказав президент.

Глава держави відповів на заяви, які роками звучать по росТБ та від вищого керівництва РФ: "Вам кажуть, що Україна може загрожувати Росії. Цього не було в минулому, немає зараз, не буде в майбутньому. Ви вимагаєте гарантій безпеки від НАТО. Ми вимагаємо гарантій нашої безпеки. Безпеки України. Від вас — від Росії та інших гарантів Будапештського меморандуму".

"Війна позбавить гарантій усіх. Гарантій безпеки не буде більше ні в кого. Хто від цього постраждає найбільше? Люди. Хто цього не хоче найбільше? Люди. Хто може цього не допустити? Люди", — наголосив Зеленський.

Повний текст звернення читайте тут.

Нагадаємо, про можливе вторгнення Росії в Україну західна преса повідомляє з листопада минулого року. Звучали різні прогнози, "конкретні" дати та сценарії. Крок Кремля щодо визнанням так званих "ДНР" та "ЛНР" підвищив ставки у цій грі. Росія вимагає якихось "гарантій безпеки" від НАТО та України. Серед висунутих умов – відмова Києва від курсу в НАТО, визнання Криму російською територією та вивезення зброї, яку партнери поставили до України. Українська сторона виконувати ці умови відмовилась.

Тим часом на Донбасі розкручується інформаційна істерія щодо нібито планів ЗСУ наступати на Донецьк та Луганськ. Київ усі звинувачення відкидає. Ватажки бойовиків попросили захисту у Росії, яка накопичила біля кордонів України за різними оцінками від 150 до 200 тисяч військових та величезну кількість техніки. Очікується, що найближчим часом війська РФ можуть зайти на Донбас уже під триколорами, а не шифруючись як це було протягом останніх 8 років.