Від 30 до 100 тисяч гривень військовим: хто і за яких умов може отримати виплати

Читать на русском
Автор
865
Українські військові
Українські військові. Фото Генштаб ЗСУ

У деяких випадках військовим можуть відмовити у виплатах

Українські військові, які дістали поранень на полі бою, можуть розраховувати на допомогу у вигляді грошових виплат від держави. Йдеться про суму у розмірі від 30 до 100 тисяч гривень. Кінцевий її розмір залежить від тяжкості поранення.

Наші захисники можуть отримати безкоштовне лікування та реабілітацію в нашій країні або за кордоном. Усі витрати буде сплачено за рахунок держави, передає видання "Вікна". Водночас пораненим бійцям виплачують кошти, які можна направити на лікування. З лютого 2023 року правила нарахування виплат змінилися.

Компенсація не призначається автоматично, її можна отримати після лікування та висновків медичної комісії. Проте точного строку нарахування коштів нема. Вони можуть бути нараховані як протягом кількох місяців, так і до завершення воєнного стану в країні.

Які знадобляться документи для отримання виплат:

  • наказ командира (начальника);
  • бойовий наказ (розпорядження), рапорт командира (начальника) структурного підрозділу;
  • власний рапорт;
  • висновок (постанова) військово-лікарської комісії.

Варто зважити, що додаткові виплати не будуть нараховані без наказу начальника чи командира. Приз є доказом того, що боєць отримав поранення саме на полі бою.

Підстави для відмови у наданні виплат:

  • добровільна здача в полон;
  • алкогольне сп’яніння під час виконання завдань;
  • порушення наказів командира.

Крім виплат у розмірі від 30 до 100 тисяч гривень, військовий може отримати одноразову виплату, оформивши групу інвалідності. Щоб отримати її, потрібно звернутися до МСЕК з усіма необхідними документами. Найголовніший із них — довідка про обставини поранення.

У довідці обов’язково мають бути зазначені умови поранення — під час проходження військової служби або захисту Батьківщини.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що юрист Роман Лихачов пояснив, як із лютого 2023 року в Україні змінилися виплати надбавок військовим.