Півмільярда доларів — це два десятки нових шкіл: у яку суму росії обійшовся удар по Україні

Читать на русском
Автор
3059
Сотні мільйонів доларів коштував ракетний удар російським платникам податків
Сотні мільйонів доларів коштував ракетний удар російським платникам податків. Фото Відкриті джерела

Окупанти позбавляють життя українців та майбутнього — власних дітей

Понеділок, 10 жовтня, став не лише днем одним із наймасовіших ракетних обстрілів України, а й днем, коли десятки тисяч російських школярів втратили можливість навчатися у новій сучасній школі.

Так, як повідомив речник Військово-Повітряних Сил України Юрій Ігнат, лише в ході перших трьох масованих атак на територію України обрушився удар 84 ракет та 24 ударних безпілотників-камікадзе типу "Shahed".

"Телеграф" порахував, у яку суму Росії обійшовся цей ракетний залп.

Так, за словами Юрія Ігната в числі ракет, що запускалися, були ракети Х101 і 555, "Калібр", "Іскандер", С-300 (зенітні ракети, що використовуються окупантами по наземних житлових будинках), "Торнадо" (очевидно РСЗВ "Торнадо-С" калібром 300 мм).

Згідно з відкритими даними вартість ракет складає:

  • Х101 та Х555 – від 10 до 13 млн дол. за одиницю:
  • "Калібр" — близько 6,5 млн дол. за одиницю;
  • "Іскандер" — 3 млн дол.;
  • "С-300" — точних даних немає, але, судячи з вартості дивізіону С300 з 12 пускових установок і 48 ракет у 250 млн дол, можна оцінити вартість однієї такої ракети не менше мільйона доларів.

Вартість одного пострілу для РСЗВ "Торнадо" знайти не вдалося, так само як і невідома вартість іранських дронів-камікадзе, але ціну останніх можна сміливо оцінити не менше 100-200 тисяч доларів за одиницю.

Шляхом деяких підрахунків можна вважати, що середнє арифметичне значення для однієї ракети після складання перелічених вище типів буде близько 5 мільйонів доларів.

Таким чином 84 ракети, випущені сьогодні по Україні, коштували російській скарбниці приблизно у 420 мільйонів доларів. До цієї суми можна додати 2-4 мільйони доларів БПЛА та боєприпасів РСЗВ "Торнадо".

За підрахунками фахівців, будівництво 1 школи в Росії коштує від 1,2 млн рос. руб. на 1 учня чи близько 19-20 тисяч доларів. Тобто сьогоднішній залп по Україні, в ході якого загинули 12 людей і отримали поранення 80, обійшовся більш ніж 400 мільйонів доларів, на які могли б побудувати в Росії щонайменше 20 шкіл. Але освіта не потрібна в країні-терористі, людей у якій із пелюшок готують до одного – стати гарматним м’ясом на черговій війні.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексій Данилов закликав українців запастися терпінням, адже кількість ракет в окупантів знижується, а заповнити їх запаси нема чим.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні наголосив, що зруйновану енергетичну інфраструктуру буде відновлено і закликав українців економити із споживанням електрики у піковий годинник навантажень вранці та ввечері.

Звернення президента України Володимира Зеленського

Головком ЗСУ Валерій Залужний у свою чергу зазначив, що більшу частину повітряних цілей вдалося збити завдяки вмілій роботі ППО, проте для підвищення ефективності потрібні сучасніші зразки.