Продовження навчання у школах України після повернення з-за кордону: що потрібно знати батькам

Читать на русском
Автор
960
Навчання після повернення з-за кордону
Навчання після повернення з-за кордону

До нового навчального року лишилося вже зовсім мало часу, а питань – багато

Війна внесла свої корективи у життя українців, проте, навіть через військову агресію росії, діти в Україні повернуться до навчання вже з 1 вересня. "Телеграф" вирішив розібратися, як українським школярам повернутися до навчання в рідній країні після того, як вони здобували знання за її межами.

У Міністерстві освіти України, зазначають, що після навчання за кордоном українцям важливо отримати у закладі освіти документи з інформацією про те, що дитина вивчала, та які оцінки отримала.

"Це дасть змогу перезарахувати частину оцінок зі спільних у програмах української та закордонної школи предметів, а також допоможе українським вчителям швидше інтегрувати дитину в освітній процес", – повідомляють у відомстві.

Крім того, відомо, що усі учні будуть переведені до наступних класів, незалежно від того, чи підтримували вони зв’язки з українськими вчителями та форми навчання.

Варто наголосити, якщо батьки школярів не подавали заяву про відрахування дитини з навчального закладу в Україні, то по поверненню до рідної школи вжиття додаткових заходів не передбачається. У протилежному разі на батьків все ж покладено обов'язок написати заяву на зарахування дитини до української школи.

Як повідомляє освітній омбудсмен Сергій Горбачов, чинне українське законодавство не передбачає відрахування дітей, які вимушено виїхали за кордон через війну в країні, проте, один такий випадок все ж існує.

"Єдиний випадок, коли учня можуть відрахувати зі школи рішенням педради, це якщо випускник профільного 9 класу отримав оцінку 3 і нижче з профільного предмета. Є лише варіант, коли можуть залишити на повторний курс, але не більше ніж 1 раз протягом навчання", – пояснив він.

Також батькам радять пам'ятати, що при умові, що дитина не відвідує навчальний заклад упродовж 10 днів і не має на це поважної причини, водночас педагоги на керівництво не знає, де вона перебуває, вони повинні звернутися до поліції та Служби у справах дітей, аби встановити, чому вона пропускає заняття.

Що стосується батьків, які все не хочуть, аби дитина поверталася до добування української освіти, проте у школі від цієї думки не дуже радіють, то Сергій Горбачов закликає розглянути інші альтернативні варіанти.

Мова йде про Міжнародну українську школу (МУШ). Раніше у цьому закладі навчалися у переважній більшості діти українських дипломатів, а зараз й частина біженців.

Горбачов також додає, що наразі в Україні створено досить велику кількість і приватних шкіл, які можуть запропонувати здобувати українську освіту, якщо є таке бажання.

"Зараз треба розширювати можливості таких закладів, підтримувати їх, але я поки що не бачу системної роботи у цьому напрямі", – підсумував омбудсмен.

Раніше "Телеграфу" вдалося поспілкуватися з першим заступником міністри освіти та науки Андрієм Вітренком, який детально відповів на всі важливі питання, які стосуються освітнього процесу в умовах війни: "Рекомендуємо навчальним закладам починати змішану форму навчання через загрозу безпеці – перший заступник міністра освіти".

Також нагадаємо, хто відповідатиме забезпеку дітей у школах під час повітряної небезпеки.