Мобілізація в Україні: чи можуть вручити повістку телефоном

Читать на русском
Автор
2062
В Україні передбачається чотири хвилі мобілізації
В Україні передбачається чотири хвилі мобілізації

Якщо особа проігнорувала повістку — це може їй притягненням до кримінальної відповідальності

В Україні триває воєнний стан, який було впроваджено указом президента Володимира Зеленського через повномасштабне вторгнення росії, після чого в країні розпочалася загальна мобілізація, в рамках якої громадяни призовного віку, від 18 до 60 років, закликаються до служби у Збройних силах України та інших військових формуванням. В рамках закону, тим військовозобов'язаним українцям, які не звернуться до військкоматів самостійно, повинні вручити повістки.

"Телеграф" вирішив розібратися, чи можуть працівники військкомату "вручити" документ із закликом на службу телефоном.

В рамках чинного законодавства, виклик до військкомату телефоном не передбачається, ба більше, вважається неналежним повідомленням. Причиною тому є те, що військовозобов'язана особа повинна отримати цей документ особисто та розписатися в ньому.

Оперативно про головне читайте у нашому Телеграмі

Додамо, що подзвонити українцям призовного віку все ж можуть. Проте дзвінок з військкомату означає лише те, що громадянам потрібно в обов'язковому порядку з’явитися до відповідного центру комплектування, де вже буде вручена повістка.

Оскарження таких дій практично неможливе через обмежене функціонування судової системи та обставини воєнного стану.

Де все ж можуть вручити повістку

Варто також відзначити, що в українському законодавстві чітко не визначено де саме має відбуватися вручення повісток, а тому отримати цей документ українці можуть на вулиці, на блокпостах, за місцем проживання та у інших громадських місцях. Головною умовою є встановлення особи, якій вручається повістка, що здійснюється на підставі документів, що посвідчують особу: паспорта або посвідчення водія та інші.

Раніше "Телеграф" повідомляв, хто не повинен ставати на військовий облік, адже не може бути мобілізований, а також детально пояснив подальші дії громадян, які отримали повістку.