Мобілізація в Україні: чи законне вручення повістки у метро або в черзі на заправку

Читать на русском
Автор
5103
Наразі пріоритет віддається людям з досвідом бойових дій та необхідною підготовкою
Наразі пріоритет віддається людям з досвідом бойових дій та необхідною підготовкою

Українці невпинно боронять землі Батьківщини від наступу російського ворога

У зв'язку з рішенням Ради продовжити термін дії військового стану і загальної мобілізації, до лав Збройних сил, а також інших військових формувань продовжують набирати військовозобов'язаних українців. Громадянам, віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати військовий обов'язок і боронити державу від ворожої армії вручають повістки із закликом на службу. "Телеграф" вирішив розібратися, чи є законним вручення відповідних документів у громадських місцях, зокрема у чергах на АЗС і навіть у метро.

Як розповіли у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ, згідно з чинним українським законодавством вручення повісток відбувається через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ і організацій. Форма підпорядкування та власності значення не має.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Чи можуть вручити повістку у громадському місці?

Згідно із законом України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в країні, повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання військовозобов'язаної особи, за місцем її роботи, на вулиці, у метро, на блок-постах і навіть у чергах на АЗС.

У рамках українського законодавства не забороняється вручення повісток із закликом на службу до ЗСУ та інших військових формувань будь-де після того, як особа громадянина буде встановлена. За порядком денним у документі повинні зазначатися дата та час прибуття військовозобов'язаного до територіального центру для проходження медичного огляду. В подальшому особа буде направлена до військових частин на навчання.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що потрібно робити українцям, які хотіли отримати повістку, щоб долучитися до лав Збройних сил та боронити землі Батьківщини, проте так її і не дочекалися.

Також нагадаємо, що потрібно робити українцям після того, як їм вручили повістку — куди піти та до кого звертатися.