Мобілізація жінок в Україні – кого та як можуть мобілізувати до армії

Читать на русском
Автор
3147
Кого та як з українок можуть призвати на військову службу
Кого та як з українок можуть призвати на військову службу. Фото Настоящее время

Жінок-представниць деяких професій чекають у ЗСУ

В умовах російського вторгнення в Україні триває друга хвиля мобілізації — до лав захисників закликають колишніх військовослужбовців ЗСУ за контрактом або призовом, які проходили службу після 2014 року.

Відповідно до вітчизняного законодавства мобілізація проходить у 4 хвилі та стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які за станом здоров’я придатні до військової служби та не мають права на відстрочку.

Важливим є також спосіб, яким військовозобов’язаному пропонують з’явитися з мобілізації. Так, саму повістку у військкомат можуть вручити будь-де, не лише за місцем його проживання. Головне, щоб порядок денний був прийнятий і підписаний, причому зробити це може не лише військовозобов’язаний, а й його родичі — батьки, дружина та інші.

Проте якщо призовник не підпише повістку або зробить це вдруге, і цьому будуть докази у вигляді аудіо-, відео- або фото, відповідати доведеться за законом за ухилення від призову.

Водночас мобілізувати на військову службу можуть також і жінки, чия професія в лавах ЗСУ може бути дефіцитною. Насамперед йдеться про фахівців у сферах медицини, зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водії автомобільного та гусеничного транспорту та деяких інших.

Але, як заявляв раніше начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач, жодна жінка не була мобілізована без її згоди.

Як повідомляє розвідка, свою "мобілізацію" російські окупанти проводять і на тимчасово окупованій території України, зокрема, у місті Ізюмі Харківської області.