Скандал у США: три американські компанії озброювали росію

Читать на русском
Автор
2228
Росія продовжує обстрілювати українські міста та села за допомогою американської електроніки
Росія продовжує обстрілювати українські міста та села за допомогою американської електроніки. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Названо імена семи фігурантів справи

У Сполучених штатах Америки (США) спалахнув скандал навколо трьох компаній, які постачали електроніку подвійного призначення в росії. Частина цих товарів використовувалася окупаційними військами росії у війні проти України.

Тепер у Штатах розслідують, яким чином американські компоненти електроніки опинилися у зразках російських безпілотників, ракет та танків. Про це свідчить розпорядження про тимчасове призупинення експорту трьох компаній, виданого Бюро з питань промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

Заступник міністра торгівлі США з питань експортного контролю Метью Аксельрод заявив, що сім осіб і три компанії "були частиною складної глобальної схеми закупівель, в рамках якої незаконно здійснювалися постачання та закупівлі електроніки подвійного призначення на мільйони доларів для кінцевих користувачів у росії, включаючи компанії, пов’язані з російськими військовими".

Згідно з документами, дві компанії – H Brothers та SN Electronics базуються у США. Ще одна — Suntronic знаходиться в ОАЕ. Експортні обмеження на ці компанії та фігурантів справи запроваджено на строк 180 днів.

У США назвали імена причетних до постачання осіб: Олег Зенченко, Катерина Вєтошкіна, Павло Черніков, Володимир Бочкарьов. Усі вони жителі Росії.

Ще двоє – жителі Канади ( Микола Гольцев, Христина Пузирьова ). А також Салімджон Насріддінов, що проживає в США. Його заарештували 31 жовтня 2023 р. відповідно до кримінальної справи про незаконне постачання електроніки подвійного призначення для військового провадження в Росії.

Згідно з обвинувальними документами, Гольцев, Пузирєва та Насріддінов "незаконно закуповували, купували і постачали на мільйони доларів електроніку подвійного призначення від американських виробників і дистриб’юторів кінцевим користувачам у Росії, які перебувають під санкціями, у тому числі через треті країни".

Деякі електронні компоненти з однаковими марками, моделями та номерами деталей, поставлені обвинуваченими через компанію SH Brothers, знайдені у захопленому бійцями ЗСУ російському озброєнні та засобах розвідки.

За період, зазначений у обвинувальному висновку, компанія SH Brothers здійснила сотні поставок у Росії на суму понад 7 млн доларів.

Раніше "Телеграф" писав, що КНДР постачає зброю росії. У Китаї розповіли, що робитимуть із цим.