Лукашенко зробив нову гучну заяву про ядерну зброю

Читать на русском
Автор
6919
ТАСС

Як ймовірну ціль у своїх погрозах білоруський диктатор назвав не Україну

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко, який раніше анонсував модернізацію військової авіації країни під здатність нести ядерні боєголовки, заявив, що процес такої модернізації завершено. Про це він сказав під час спілкування з журналістами. Його цитує державне агентство БЕЛТА.

"Ми колись із путіним у Пітері заявили, що переобладнаємо і білоруські літаки Су для того, щоб вони могли нести ядерну зброю. Ви що, думаєте, ми язиком ляпаємо? Все готове!", — заявив Лукашенко. Йдеться про тактичні бомбардувальники Су-24.

При цьому білоруський диктатор заявив, що бойова авіація нібито потрібна країні, щоби відповідати на погрози з боку Заходу. "Нехай думають. Я їх попередив: не дай боже, якась серйозна провокація проти Білорусі — цілі у нас визначені. Центри ухвалення рішень — ми їх знаємо", — сказав Лукашенко.

Він також наголосив, що "не загрожує нікому" та закликав "не турбуватися". Але конкретно назвав потенційним противником Польщу та її президента Анджея Дуду, який, за його словами, "поїхав мізками". Однак Лукашенко зазначив, що поляки наразі "не нагнітають обстановку на кордоні". "Військові чудово розуміють: загострювати відносини з Білоруссю не можна, бо це загострення відносин і з Союзною державою з ядерною зброєю. Якщо вони почнуть створювати проблеми, можливо, й гірша для Білорусі — відповідь буде миттєвою", — пообіцяв невизнаний глава держави.

Згодом ЗМІ уточнили, що на згаданій зустрічі з путіним Лукашенко говорив про модернізацію винищувачів Су-35. Як зафіксувала прес-служба кремля, білоруський диктатор сказав: "Допоможіть нам хоча би пристосувати наші літаки, які ми маємо, Су-35, на мою думку, які можуть нести ядерні заряди". А у відповідь отримав пропозицію "дообладнати" на російських потужностях білоруське угруповання радянських штурмовиків Су-25.

Технічно фронтовий бомбардувальник Су-24, розроблений у 1960-х. Тоді як Су-35 — функціональний винищувач, його армія росії взяла на озброєння після 2008 року. Обидва літаки здатні нести ракети з ядерною боєголовкою. При цьому згадані путіним Су-25 ніколи не використовувався як носій ядерної зброї.

Водночас, Су-24 було виведено зі складу збройних сил Білорусі ще 10 років тому. У росії їх також замінюють – на нові бомбардувальники Су-34.

Як повідомляв "Телеграф", раніше Лукашенко закликав росію бути готовою до нанесення ядерного удару. Але не назвав цілей і заявив, що у Білорусі при цьому така війна не потрібна.