По Росії вдарив союзник з ОДКБ

Читать на русском
Автор
25483
Літак Air Astana
Літак Air Astana. Фото nur.kz

Жителі Казахстану не можуть відлетіти на територію країни-агресора

Поки Зеленський просить Захід закрити небо над Україною, найбільша авіакомпанія Казахстану скасувала перельоти до російських міст. Альтернативи скасованим рейсам Air Astana не надала, пише місцеве ЗМІ Nur.

Постраждалі туристи посилаються на письмовий супровід до повідомлень про скасування рейсів. У ньому йдеться про те, що страхове покриття польотів скасували, а також – про якесь урядове розпорядження. Якщо таке рішення було, то це цікава обставина, адже Казахстан і Росія – країни-учасники Організації Договору про колективну безпеку, поряд з Вірменією, Білоруссю, Киргизією, Узбекистаном та Таджикистаном. Однією з цілей цієї організації є захист країнами-союзниками територіальної цілісності та суверенітету один одного.

При виборі перельотів з аеропорту Нурсултан Назарбаєв в Санкт-Петербург і Київ онлайн бачимо, що на найближчі дати вони обмежені.

Рейсы Нурсултан - Санкт-Петербург
Сайт Air Astana

Замовити ж квитки з Нурсултана до Москви на сайті авіакомпанії неможливо.

Окно выбора рейсов Нурсултан - Москва
Сайт Air Astana

А ось вильоти до Росії з аеропорту Алмати доступні на найближчі дати.

Рейсы из Алматы в Санкт-Петербург
Сайт Air Astana

У самій авіакомпанії офіційно не коментували інцидент. Її представники тільки повідомили журналістам, що літаки не літатимуть в РФ тимчасово – "до подальшого вирішення питань".

Раніше мешканці Казахстану мали проблеми не лише з польотами до Росії, а й із вильотами з цієї країни. За рекомендацією Росавіації компанії "Аерофлот", "Перемога" скасували усі міжнародні рейси, зокрема в Казахстан. Це рішення пов’язане з побоюваннями, що російські повітряні судна за кордоном заарештують. Однак із РФ без проблем можна літати до Мінська.

Нагадаємо, що Казахстан раніше відмовився відправляти свої війська в Україну на прохання президента Росії. Загалом економіка країни-агресора вже суттєво постраждала після численних санкцій різних країн та компаній.

Швейцарія, зокрема, заради України порушила нейтралітет вперше за 206 років, а США розглядають можливість послабити санкції проти Венесуели, щоб ізолювати Росію.