путін і шойгу набрехали про мобілізацію: справжнє число "мобіків" хитро вирахували

Читать на русском
Автор
4749
У росії мобілізовані одружуються за прискореною програмою
У росії мобілізовані одружуються за прискореною програмою. Фото Иллюстрация: Мария Толстова / Медиазона

Наплив росіян у РАГСи не припиняється

Кремль стверджує, що в росії нібито не проводять мобілізаційних заходыв. Мовляв, перша хвиля закінчилася ще в листопаді, а нової й не починали, однак розслідувачі продовжують знаходити дедалі більше підтверджень того, що все це брехня.

Російські журналісти з "Медіазони" з’ясували, що загси в росії продовжують наповнювати пари, які бажають стати подружжям за прискореною програмою. Такий привілей доступний власникам повісток. Чому це так популярно у російських мобілізованих? Ну, наприклад, шлюб дозволяє колишній співмешканці отримувати компенсації у разі загибелі новоспеченого чоловіка на фронті.

Природно, такими хвилеподібними "міграціями" парочок у загс зацікавилися розслідувачі. Вони, користуючись цим, розробили свій спосіб, що дозволяв оцінити масштаби мобілізації у росії за кількістю прискорених весіль.

"У перші тижні мобілізації російські загси не тільки не приховували раптового напливу чоловіків з повістками, а й хвалилися цим: регіональні телеканали випускали великі сюжети про групові весілля з наступними проводами на фронт. Коли наприкінці жовтня міністр оборони Сергій Шойгу оголосив, що мобілізацію завершено, потік прес-релізів про весілля припинився. Але одруження, оформлені одним днем, продовжилися", - йдеться у матеріалі.

Як виявилось, мобілізовані одружуються досі, але тепер і за місцем служби в іншому регіоні. Це означає, що ні про яке припинення мобілізації не може бути й мови. Навіть у січні 2023 року окремі регіональні загси продовжували викладати фото з весіль за участю чоловіків у камуфляжі, іноді уточнюючи, що йдеться саме про мобілізованих.

"З листопада масштабна мобілізаційна кампанія припинилася, її змінив заклик строковиків. Мобілізовані тепер або на фронті, або в частинах в інших регіонах, і сьогодні вже не можна сказати, що на Білгородщині одружуються лише білгородські мобілізовані, а в Саратовській області — тільки саратовські.

Це не дозволяє більше застосовувати методику "Медіазони" щодо оцінки кількості мобілізованих, оскільки вона була заснована на порівнянні даних про кількість шлюбів за повістками та регіональних даних про кількість незареєстрованих сімейних союзів", — пишуть журналісти.

Втім, розслідувачі змінили свій підхід вже ґрунтуючись не лише на даних РАГСів, а й, наприклад, даних про перепис населення та особисті підрахунки. У результаті видання дійшло висновку, що станом на сьогодні загальна кількість росіян, які були мобілізовані, становить приблизно 528 тисяч осіб або 1,79 відсотка від усіх чоловіків від 18 до 49 років.

За офіційними даними, ще в листопаді 2022 року таких громадян було 300 тисяч.

Нагадаємо, хоча мобілізація в Росії триває потайки, уряд країни-агресора має намір офіційно оголосити про нову хвилю.

Також ми повідомляли, що резидент рф володимир путін вперше прямо послався на воєнний стан, який він запровадив у жовтні 2022 року, у своєму указі про зрив оборонного замовлення.