У росії обговорювали можливість застосувати ядерну зброю проти України: що дізналися ЗМІ з листів агента ФСБ

Читать на русском
Автор
4214
Ядерна зброя рф
Ядерна зброя рф. Фото tk.media

Застосування ядерної зброї проти України буде демонстрацією слабкості

Навесні після того, як російська армія зазнавала невдач, у росії обговорювалося застосування ядерної зброї проти України. Такі розмови доводять електронні листи, надіслані агентом ФСБ російському правозахиснику Володимиру Осєчкіну.

Інформацію про це опублікували у Newsweek. Листи були датовані 17 та 21 березня та 12 квітня. У них, зокрема, згадується думка, що використання тактичної ядерної зброї принизило б росію в очах інших країн.

"Такий потужний аргумент на користь локального конфлікту продемонстрував би військову слабкість, яку не зміг би подолати навіть військовий успіх", — цитує Newsweek слова з листа агента ФСБ. У листі від 12 квітня висловлювалася думка, що використання ядерної зброї може застосовуватися як залякування заходу та у війні з Україною "нічого не дасть". Обговорення проходило без президента, за участю членів ФСБ та генералів Росії.

Також інформатор припустив, що якщо російський диктатор Володимир Путін віддасть такий наказ — його заблокують у кремлі. Зазначимо, що провину за невдачі росії в Україні в листах агент ФСБ покладає особисто на путіна, зазначивши, що той ставить "політичні вимоги вище за будь-яку доцільність". Директор європейської програми Центру стратегічних та міжнародних досліджень Макс Бергман вважає, що путін намагається "переламати конфлікт" і оцінює, що сценарій за якого росія може серйозно поставитися до своїх ядерних загроз або знову розпочати риторику — успіхи України, наближення до Криму та неефективність часткової мобілізації.

Раніше "Телеграф" розповідав, що росія має різноманітну тактичну ядерну зброю, а не тільки ракети. Застосувати його проти України можуть не лише ударом по території, а й у космосі, спричинивши потужний електромагнітний імпульс.