"Іскандери" своє відсміялись: українські розвідники зробили оптимістичну заяву

Читать на русском
Автор
12807
Колись був популярний серед росіян мем, від якого лишилось саме розчарування
Колись був популярний серед росіян мем, від якого лишилось саме розчарування

росіяни економлять ефективніші боєприпаси і стріляють тим, що потребує утилізації

Популярний з 2014 року в росії мем про те, як "Іскандери" сміються над санкціями, схоже, остаточно втратив свою актуальність. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у росіян залишилось менше 200 таких ракет і вони почали їх сильно економити

Про це розповів представник ГУР МО України Вадим Скібіцький у подкасті "Української правди" та Центру оборонних стратегій "(не)Безпечна країна". За словами Скібіціького, замість "Іскандерів" росіяни почали стріляти ракетами протиповітряної оборони С-300 та застарілими Х-22. "Іскандер" зараз застосовується дуже рідко. Востаннє, буквально у серпні, коли вони застосували в район Києва, з території білорусі", — сказав представник військової розвідки.

Скібіцький також зазначив, що і С-300 також не є сучасним типом озброєнь. Вони перебувають на зберіганні уже понад 30 років і потребують утилізації. Тому, замість витрачатись на це, росіяни просто випускають цей тип боєприпасів по українській території. "Якщо порахувати, скільки вони використовують, то їм вистачить цих ракет ще на 3 роки", — сказав розвідник, додавши, що на озброєнні у росіян їх ще є близько 7000.

А от щодо дійсно високоточних "Калібрів", то з цим типом ракет, за даними ГУР МОУ, у росіян теж значні проблеми. До посилення технологічних санкцій їх могли виробляти зі швидкістю 150-180 одиниць на рік. Втім, близько 70% комплектуючих до них були іноземного виробництва, тож тепер поповнювати запаси "Калібрів" не виходить, і їх доводиться берегти, сказав Скібіцький.

Як повідомляв "Телеграф", над пришвидшеним скороченням запасів російських ракет зараз ефективно працюють сили ЗСУ, які прицільно б’ють по складах з ворожим боєкомплектом.