"Квартира в іпотеку тепер коштує втридорога": росіянка обурена наслідками війни проти України

Читать на русском
Автор
3266
У Росії зросли ставки за іпотечними кредитами
У Росії зросли ставки за іпотечними кредитами. Фото pexels.com

Російський ринок нерухомості зіштовхнувся із труднощами

Поки в Україні гинуть мирні жителі та цілі міста перетворюються на руїни, в Росії прості громадяни в жаху від падіння рубля, закриття магазинів і підвищення цін. Хтось не може купити "Біг Мак", а хтось — і житло. "Телеграфу" вдалося поспілкуватися з мешканкою Новосибірська, котра попросила про анонімність, та в розпачі розповіла про проблеми з іпотекою в Росії.

Відтепер родині, яка вирішила взяти одну квартиру в іпотеку, доведеться платити як за три. Все через ставки за іпотечними кредитами, які російські банки підняли вже до 23%.

"З дня на день збиралися взяти іпотеку. Накопичили потрібну для початку суму, вже визначилися з варіантами, і тут — облом. У банку заявили, що ставка підвищується до 23%. Ми в шоці! Це непосильно для звичайної сім’ї! Що відбувається? Адже ще рік тому можна було знайти по 7% річних, але з такою ставкою квартира в іпотеку обійдеться втридорога і найжахливіше, що ріелтори негласно попереджають: "Це не стеля, ставки зростатимуть далі", — ділиться росіянка.

Жінка обурена, що на бажану "двушку", яку сім’я вже знайшла і готова була придбати, доведеться ще збирати мільйони рублів. І це на тлі того, як швидко знецінюється карбованець і підвищують ціни забудовники.

"Після того, як Путін оголосив про початок військових дій в Україні, у житті простих росіян настав якийсь хаос. Усього за кілька днів усі наші мрії впали. Іпотека тепер золота! А ремонт? Я вже придивлялася в ІКЕА, що хочу взяти в нашу нову квартиру... Тепер все, можна забути! Не купиш ані нормального одягу, ані техніки, ані іграшок синові.Чому ми, звичайнісінька сім’я, повинні страждати? Мріяли про своє гніздечко, працювали, накопичували, а тепер це все пішло прахом. Зараз уже думаємо не про покупку квартири, а про те, як взагалі прогодуватися і вижити, доки наша країна зайнята Україною", — підсумувала наша співрозмовниця.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що через дії Росії на території України російське населення зіштовхнулося з масою проблем. Рубль сягає майже 200 за долар, валюту купувати не можна, ціни зростають, а люди масово втрачають робочі місця.