Вперше з початку війни: США розглядають санкції проти Китаю

Читать на русском
Автор
867
Росія отримує з Китаю технології та компоненти
Росія отримує з Китаю технології та компоненти. Фото finparty.ru

Китай став для Росії важливою опорою у веденні війни проти України

В США вивчають варіант запровадження санкцій проти тих компаній з Китаю, які допомагають Росії вести війни в Україні. До цього моменту Захід підозрював, що Китай підтримує Росію через деякі компанії, але вперше мова вже відкрито зайшла про впровадження санкцій.

Про це повідомив американський телеканал CNBC. Відомо, що в Конгресі США вже розглядають такі плани – а минулого тижня аналогічні заходи були запропоновані Європейським Союзом.

"Китай повинен зрозуміти, що аналогічні санкції, які починають реально діяти в Росії та впливають на російську продуктивність, економічні показники та якість життя, можуть бути застосовані й до Китаю. І, відверто кажучи, Китай може втратити набагато більше, ніж Росія", — сказав сенатор-демократ Джеральд Конноллі, член Комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США.

Американські санкції можуть завдати серйозної шкоди економіці Китаю, яка й без того перебуває у стані повільного відновлення після пандемії коронавірусу та проблем на ринку нерухомості. Водночас таке рішення, звісно, може зашкодити США через торговельну взаємозалежність країн, але не схоже, щоб це зупинило санкції у цьому випадку.

"Я сподіваюся, що сама загроза цього — і той факт, що європейці дійсно серйозно ставляться до цього, що є відносно нещодавньою подією — має прояснити деякі думки в Пекіні. Якби широкі санкції були застосовані до Китаю, це б дуже сильно вдарило по ньому. А їхні економічні показники зараз і так слабкі. Тому я сподіваюся, що Китай ретельно прорахує, що підтримка насильства і розбещеності Росії в Україні не на часі", – відзначив Коннолі.

Американська розвідка нещодавно презентувала доповідь, у якій вказано – Китай стає важливою опорою для Росії у війні проти України, оскільки постачає росіянам ключові технології та обладнання подвійного призначення. Пекін традиційно відкидає звинувачення в наданні допомоги російським терористам, заявляючи, що це – "нормальна економічна співпраця".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Китай відхилив прохання України про зустріч між прем’єром КНР Лі Цяном та Зеленським у Давосі. Politico пише, що ще один знак, що Китай підтримує Росію і не має наміру тиснути на країну-агресора, щоб та завершила війну в Україні.

Як повідомлялося раніше, хоча ситуація в регіоні залишається напруженою, проте у відносинах між Пекіном та Вашингтоном є позитивні зрушення. Оскільки КНДР активно зближується з Росією, то в Китаї відчувають через це певне занепокоєння.