Нова війна в Карабаху завершилася: що відбувається між Азербайджаном та Вірменією (хроніка)

Читать на русском
Автор
2850
Колаж "Телеграфу"

Оперативно про події в Карабаху

Менше, ніж за 24 години нове протистояння у Нагірному Карабаху завершилося капітуляцією "уряду" невизнаної республіки на користь Азербайджану. Протягом доби азербайджанці одна за одною знищували цілі, російські "миротворці" кудись "випарувалися". Деякі вірменські ЗМІ пишуть, що саме вони передали Азербайджану координати військових цілей Вірменії, а потім пішли з позицій.

Нова угода про припинення вогню передбачає виведення з регіону вірменських військових, роззброєння місцевого уряду та переговори з місцевим населенням. У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події у Карабаху. Він оновлюватиметься, щоб ви не пропустили нічого важливого.

18:30 — Міноборони рф заявляє, що автомобіль з російськими миротворцями зазнав обстрілу в Нагірному Карабаху, військовослужбовці, які перебували в ньому, загинули.

18:15 — Прес-секретар путіна пєсков заявив, що "підстав говорити про етнічні чистки в Карабаху немає".

16:57 — План Баку з реінтеграції вірменського населення Карабаха готовий, заявив помічник президента Азербайджану Алієва. Також Азербайджан отримав гарантії того, що незаконні формування Вірменії будуть роззброєні, а військову техніку передадуть Баку. Він заперечив твердження про масові жертви в результаті операції в Карабаху.

Азербайджан вимагає передати йому керівників невизнаної республіки Нагірного Карабаху, державних та військових діячів, повідомляє вірменська газета Hraparak із посиланням на джерела. Мовляв, в Азербайджану є поіменний список людей, видача їх владі є умовою відкриття гуманітарного коридору до Вірменії.

14:04 — Станом на цю мить відбувається переселення населення, який займається російський миротворчий контингент. Міністерство оборони росії показало відео з базового табору російських миротворців у Карабаху, де розміщують цивільних.

13:16 — Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян прокоментував капітуляцію щодо Карабаху. Єреван приймає до відома заяву Баку щодо Карабаху, Вірменія не брала участі у переговорах та розробці тексту угоди з припинення вогню. — Єреванові незрозумілі пункти про "виведення вірменських ЗС" з Карабаху, оскільки Вірменія не мала армії у Нагірному Карабаху з серпня 2021 року.

12:32 — кремль заявив, що Азербайджан у Нагірному Карабаху веде бойові дії де-юре на своїй території. спікер путіна дмитро пєсков назвав безпідставними звинувачення Єревана на адресу росії через Карабах.

12:28 — Степанакерт погодився на російські умови припинення вогню. Однією з ключових вимог, яку прийняли сили невизнаного Карабаху, є пропозиція повного роззброєння:

  • вірменські військові будуть виведені "із зони розгортання російського миротворчого контингенту" в Нагірному Карабаху,
  • озброєні підрозділи невизнаної республіки будуть розформовані, важка техніка виведена,
  • 21 вересня у місті Євлах відбудеться зустріч представників вірменського населення Карабаху та представників влади Азербайджану,
  • роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються у координації з російськими миротворцями.

11:46 — У Карабаху внаслідок обстрілів загинуло 32 особи, понад 200 поранено, повідомляє вірменське держагентство "Арменпрес"

10:15 Міноборони Азербайджану опублікувало нібито кадри знищення військової частини у карабахському селі Тепекенд.

09:15 Локальні антитерористичні заходи продовжуються

"Точними вогневими ударами знищуються військові об'єкти та бойова техніка формувань збройних сил Вірменії на стратегічно важливих висотах", — МО Азербайджану.

"МЗС" невизнаного Нагірного Карабаху заявило, що столиця Степанакерт (азербайджанська назва Ханкенді) та інші населені пункти зазнають масованих артилерійських, ракетних обстрілів та авіаударів.

За даними так званого "Міноборони" невизнаного регіону, бої на всій довжині лінії зіткнення продовжуються з різною інтенсивністю, а Збройні сили Азербайджану продовжують операції з просування своїх позицій.

09:00 Антитерористичні заходи буде припинено у тому випадку, якщо зброя буде складена та здійснено роззброєння – сказав президент Азербайджану у розмові з Ентоні Блінкеном.

08:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Азербайджану. Він закликав його припинити воєнні дії.

"Для Азербайджану вкрай важливо деескалювати ситуацію, щоб сприяти мирному вирішенню конфлікту", — сказав він.

07:00 Станом на 03:00 (за місцевим часом) у Карабаху загинуло вже 7 мирних жителів (двоє дітей) — "омбудсмен" Карабаху.

19 вересня

23:53 "Вірменія продовжує захищати тільки суверенну територію Республіки Вірменія і це наш пріоритет", — заявив секретар Ради безпеки Вірменії Григорян, коментуючи питання про те, чи Вірменія здійснить військове втручання в Карабах.

23:05 На площі Республіки в Єревані встановлено перші намети. Учасники акції вимагають відставки прем'єра Пашиняна.

21:50 Адміністрація президента Азербайджану знову закликає представників вірменського населення Карабаха зустрітися у Євласі (місто в центральній частині країни) для обговорення питань реінтеграції

20:25 Міноборони Азербайджану заявило, що під контроль армії перейшло понад 60 бойових позицій вірменських збройних сил у Карабаху.

20:03 Азербайджанські сили прорвали лінію зіткнення в Карабаху в кількох місцях — ЗМІ з посиланням на помічника президента Алієва.

19:58 Поліція почала застосовувати спецзасоби проти учасників акції у Єревані — "Новини-Вірменія".

19:51 У Карабаху вже 25 загиблих. З них 2 цивільних — "омбудсмен" Гегам Степанян.

19:47 Азербайджанські сили прорвали лінію зіткнення в Карабаху в кількох місцях, повідомляє Reuters з посиланням на Хікмета Гаджієва, помічника президента Алієва із зовнішньополітичних питань/

19:45 Азербайджанські ЗС завдали авіаудару в районі міста Мартакерт — "ексдержміністр" Карабаху Артак Бегларян.

19:43 Мешканців 6 громад Карабаху евакуйовано – повідомив місцевий "омбудсмен".

19:40 Ердоган на Генасамблеї ООН заявив, що Анкара підтримує операцію Баку в Карабаху

19:35 Протестувальники намагаються штурмувати будівлю уряду та прорвати поліцейський кордон.

19:30 На центральній площі Єревана зафіксовано сутички з поліцією

19:25 Ввечері у будівлі парламенту Вірменії видно світло практично у всіх вікнах.

19:17 За даними "МОЗ" Нагірного Карабаху, кількість жертв у регіоні станом на вечір 19 вересня становить 5 осіб.

19:12 Туреччина підтримує дії Азербайджану і її МЗС заявляє, що останній "змушений вживати заходів на своїй території, які він вважає за необхідне".

19:10 На площі Республіки в Єревані зібралися протестувальники. Вони скандують "Арцах" (Нагірний Карабах).

19:00 Влада Азербайджану озвучила умову для припинення "антитерористичної операції" у Нагірному Карабаху — передає азербайджанське державне агентство АЗЕРТАДЖ.

"Для припинення антитерористичних заходів незаконні вірменські збройні формування мають підняти білий прапор, здати всю зброю, а незаконний режим має саморозпуститися", — йдеться у повідомленні.

Докладніше про те, що відбувається в Карабаху "Телеграф" пояснює в матеріалі під назвою "Азербайджан почав свою "СВО" у Нагірному Карабаху. Що відбувається і на чиєму боці рф"

За цим посиланням ви можете прочитати більше про нову війну в Нагірному Карабаху.