Польща офіційно звернулася до Німеччини щодо танків для України

Читать на русском
Автор
Танк Leopard 2
Танк Leopard 2. Фото Sean Gallup/Getty Images

Рішення ухвалять вже у найближчі дні

Польща, яка закликала союзників надати Україні сотню потужних танків Leopard 2, офіційно запросила у Німеччини дозвіл на передачу Києву цього типу озброєння для протистояння повномасштабному російському вторгненню. Прохання планують відправити до ФРН вже найближчими днями.

Про це у вівторок, 24 січня, в ефірі радіо Plus заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер. За його словами, Польща має намір передати Україні танки спільно з коаліцією інших європейських країн у рамках нового пакету військової допомоги. Наразі союзники ведуть дипломатичні перемовини про це.

"Це важливий жест і ми його обов’язково зробимо найближчими днями. Таке формальне прохання ми направимо, але хочемо це зробити спільно", — пояснив він.

Крім того, Мюллер додав, що станом на сьогодні не має інформації щодо передачі Leopard 2 Україні саме Німеччиною, мовляв, зараз це "найбільша проблема", адже ці танки вкрай важливі і їх потребують на фронті.

Нагадаємо, що раніше міністр оборони ФРН Борис Пісторіус виступив із публічною заявою про те, що його країна все ж ухвалила рішення щодо передачі Києву необхідних їй танків Leopard 2. Як передає видання "ЄП", про це він сказав після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, зазначивши, що рішення по цьому питанню буде вже зовсім скоро.

Своєю чергою генсек Столтенберг підтвердив, що консультації між союзниками тривають, і вже найближчим часом вони дійдуть свого логічного підсумку і рішення на користь України все ж буде прийняте.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що, попри неоднозначну позицію Німеччини щодо передачі Україні танків Leopard 2, яка була вкотре озвучена під час восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн", Київ все ж зміг домовитися про навчання екіпажів танкістів на німецьких бронемашинах.