Нейтралітет розігрався? Швейцарія ветувала відправку Україні військової допомоги — ЗМІ

Читать на русском
Автор
5402
Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес Новина оновлена 11 січня 2023, 07:50
Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес. Фото elcorreo.com

Який саме вид військової допомоги заблоковано не повідомляється

Іспанія надає Україні значну підтримку у захисті від росії. Однак не все так гладко — у Мадриді повідомили про блокування частини військової допомоги, на яку очікує Україна. На певні поставки не дала дозволу країна-виробник — Швейцарія, було накладено вето.

Про це глава Міноборони Маргарита Роблес повідомила на зустрічі послів у Мадриді. Іспанія продовжить підтримувати Україну у захисті від "несправедливого, незаконного та жорстокого" російського вторгнення, сказала міністр. Міноборони звернеться по допомогу до посольства Іспанії в Швейцарії, щоб отримати дозвіл.

Роблес також описала, яку допомогу Україна вже отримує від Іспанії, включаючи прийом біженців, навчання військових та лікування у шпиталях країни. Міністр зазначила, що Іспанія збільшує фінансування витрат на військову промисловість, оскільки про захищеність немає мови і "ракета може прилетіти з Москви до Мадрида".

Зазначимо, що Швейцарія традиційно нейтральна країна і з 1800-х не бере участі у війнах. Після російського вторгнення вона всупереч цьому допомагала Україні гуманітарно і запровадила санкції проти росії.

Нагадаємо, що наприкінці літа 2022 Іспанія вперше надіслала Києву пакет військової допомоги, який включає в себе потужну систему протиповітряної оборони, боєприпаси та десятки броньованих автомобілів.