США перекинуть атомні бомби в Європу: відповідь путіну чи оновлення арсеналу

Читать на русском
Автор
1064
Штати демонструють, що у них теж дещо є цікаве
Штати демонструють, що у них теж дещо є цікаве. Фото minval.az

Експерти Євген Магда та Олександр Коваленко оцінили "Телеграфу" ядерну гру м'язами на тлі шантажу рф

На фоні чергового ядерного шантажу росії з'явилась інформація, що США планують оперативно перекинути в Європу тактичні бомби B61-12.

Зазначається, що їх нібито збираються доставити на бази НАТО вже у грудні цього року. Хоча раніше планувалось переміщення боєголовок навесні 2023-го. Про це зокрема написало американське видання Politico.

"Телеграф" поцікавився думкою з цього приводу у директора Інституту світової політики, політичного експерта Євгена Магди та блогера, військового експерта Олександра Коваленка.

"Це по-перше, не просто перекидання, а пришвидшення перекидання атомних бомб. Воно мало відбутися наступного року, але пройде швидше. Просто справа в тому, що на різні провокації (росії, — Авт.) треба реагувати асиметрично. Думаю, що Сполучені Штати саме в такий спосіб й реагують. І вони роблять правильну річ, тому що це такий, знаєте, логічний крок. Оскільки вони з одного боку мають себе підтвердити як ядерну державу, показати, що вони такою є. А з іншого, рухатися далі і демонструвати, що вони є гарантом безпеки в Європі. Вони ж збираються перекинути їх (бомби, — Авт.) на свої бази, як я розумію, в Німеччині, де вони зазвичай й розміщалися. Думаю, що це дасть імпульс тому, щоб польська влада порушила питання розміщення ядерної зброї в Польщі, і далі ми будемо спостерігати за подальшими ескалаціями. В цьому питанні, на мою думку, немає нічого дивного", — зазначає Євген Магда.

В той же час, за словами Олександра Коваленка, якоїсь сенсації у повідомленні про Б-61-12 також немає. Єдине, що привертає увагу, так це те, що заміна бомб відбудеться на більш сучасну модифікацію. Одначе треба ще дочекатися офіційних повідомлень американської влади з цього приводу.

"Взагалі про те, що в Європі розміщується американська ядерна зброя, було відомо вже давно. Вона, наприклад, розміщувалась на базі в Німеччині. Тому це не є чимсь дивним. З іншого боку: йде мова про більш менш сучасну модифікацію самих цих бомб, які постійно проходять модернізацію, зміни у відповідності до сучасних технологій. Тому ці бомби Б-61-12 і вважаються найбільш сучасними на сьогодні у своєму класі", — каже він.

За словами блогера, фактично можна казати, що той боєкомплект, який є зараз в Європі з саме таким типом зброї, буде не стільки збільшений, скільки проведеться покращення арсеналу за рахунок кращої модифікації.

"До того ж, мене дивує трохи те, що про це повідомляє видання Politico. А офіційні заяви з цього приводу якісь були? Справа у тому, що я дуже "полюбляю" західних журналістів тому, що вони дуже часто в своїх таких "сенсаційних" матеріалах спираються на якісь заяви якихось "джерел, які заслуговують довіри". Але ці заяви цілком та повністю є у якомусь такому ефемерному форматі без персоналій. Тож і виникають питання, що ж це за такі джерела", — пояснює експерт.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив росію про неприпустимість використання таких фейкових виправдань для ескалації в Україні як "брудна бомба".

Водночас в Держдепі США крім попередження про неприпустимість ескалації нагадали росії і про наслідки. При цьому уточнено, що ці наслідки настануть незалежно від того, буде застосована ядерна зброя або "брудна бомба".