Чи можливе на Кавказі відкриття другого фронту проти росії: прогноз дипломата

Читать на русском
Автор
962
Через прорахунки путіна рф втрачає військових союзників та вплив
Через прорахунки путіна рф втрачає військових союзників та вплив

Посол Василь Боднар оцінив "Телеграфу" втрату рф впливу в регіоні

На Кавказі росія втрачає свій вплив, і натомість у тому регіоні посилюється роль Туреччини. Це відбувається одночасно із занепадом прокремлівської ОДКБ. Хоча про відкриття другого фронту на Кавказі наразі говорити передчасно.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю "Телеграфу" висловив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар, оцінюючи військово-політичні зміни, які відбуваються в Кавказькому регіоні.

"Туреччина докладає значних зусиль для стабілізації ситуації на Південному Кавказі, беззаперечно підтримує Азербайджан, але й намагається відновити дипломатичні відносини з Вірменією. Крім того досить активно зараз розвивається Організація тюркських держав, яка була реформована з Ради тюркських держав минулого року. Взаємодія тюркських держав посилюється, що відображається в конкретних проєктах", — наголошує він.

Разом з тим, за словами дипломата, ОДКБ створювалася для того, щоб росія могла домінувати над державами-членами, використовувати їх для своїх інтересів і як ринок збуту для своїх товарів, в тому числі військового призначення.

"Оскільки рф починає слабнути, і ті країни, які входили в ОДКБ, не знаходять належної підтримки, кожна з держав шукає альтернативи для захисту своєї безпеки. Навряд чи можна говорити про якийсь другий фронт для рф, але очевидним є факт, що москва більше не домінуватиме в цьому регіоні", — прогнозує Боднар.

Нагадаємо, у вересні на кордоні Вірменії та Азербайджану знову спалахнули бойові дії. У Єревані звинуватили Баку у застосуванні важкої артилерії безпосередньо проти території Вірменії, а в Азербайджані зазначили, що передувала масштабна провокація.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян офіційно звернувся до ОДКБ по допомогу, проте жодної реальної допомоги від організації Вірменія не отримала.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що війна в Україні суттєво послабила росію, а на Кавказі, зокрема в Грузії, навіть почали звучати заяви про відкриття другого фронту проти рф. Крім того, посилюються національно-визвольні рухи на Північному Кавказі.