На Донбасі ЗСУ збили китайський безпілотник - у КНР вже відреагували (фото)

Читать на русском
Автор
20479
ЗСУ збили російський БПЛА на Донбасі
ЗСУ збили російський БПЛА на Донбасі. Фото Колаж "Телеграфу"

У китайській компанії, котра виготовляє вказані дрони, вже засудили дії рф

Збройні сили України успішно "демілітаризують" як ворожі літаки і наземну бойову техніку, так і безпілотники. Зокрема, лише кількома днями раніше наші захисники "приземлили" новітній БПЛА Mugin-5 китайського виробництва.

Як пише CNN, представники Служби безпеки повідомили, що їхні агенти на окупованих територіях уночі 11 березня зафіксували запуск безпілотника. Ворожий літальний апарт мав на меті завдати удару по позиціях українських військових.

Отримавши вказану інформацію, СБУ залучила до роботи військові частини неподалік Слов’янська Донецької області і вже близько 2-ї ночі воїни 111-ї бригади тероборони, почувши характерний звук ворожого безпілотника, відкрили по ньому вогонь на ураження з автоматів АК-47. Ворожу "пташку" було збито.

Згодом китайська компанія Mugin Limited, запит до якої відправили журналісти CNN, підтвердила, що збитий безпілотник виготовили її працівники і назвала цей інцидент "глибоко прикрим". Фірма з китайського Сяменя засудила використання своєї продукції у війні проти України.

Варто додати, що бойовий дрон Mugin-5, більше відомий як "БПЛА Alibaba", раніше перебував у вільному продажі на деяких китайських інтернет-сайтах, включно з Alibaba і Taobao. Придбати його можна було приблизно за 15 тисяч доларів.

Офіцер армії Великої Британії у відставці і фахівець з безпілотників Кріс Лінкольн-Джонс у коментарі CNN повідомив, що озброєний комерційний дрон не був оснащений камерою, що свідчить про те, що для спостереження використовувати його не могли.

"По суті, він схожий на "тупу бомбу". З військової точки зору БПЛА задешевий, а його використання росією ще раз доводить, що рф не є наддержавою, як про це думали у світі", — пояснив він.

Крім того, деякі експерти переконані, що безпілотник був модернізований спусковим механізмом бомби, виготовленим із 3D-друкованих компонентів.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як російський літак збив у небі над нейтральними водами американський БПЛА MQ-9 Reaper. Це був розвідувальний дрон компанії General Atomics, який не пристосований для ударів по цілях.