Збирав дані про оборону ЗСУ: у Кривому Розі затримали російського агента

Читать на русском
Автор
977
Затримано агента спецслужб росії
Затримано агента спецслужб росії. Фото Відкриті джерела

Ворожий агент також збирав інформацію про оборону ЗСУ на Криворізькому напрямку

Російська армія в ході війни проти України не лише користується "послугами" деяких завербованих місцевих жителів, але й спирається на своїх агентів, диверсантів та колаборантів, яких встановлюють та виловлюють українські спецслужби.

Про кілька таких випадків повідомив на брифінгу за 6 травня начальник воєнної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Криворізьким відділом СБУ затримано агента спецслужб росії, якого було "активовано" ворогом на початку вторгнення. Задокументовано факти збору ним даних з оборони Маріуполя та проведення фотофіксації оборонних рубежів наших військ на Криворізькому напрямку. Для передачі інформації окупантам він використав закриті канали зв’язку та конспіративну квартиру. У разі "провалу" агент мав відпрацьовані шляхи евакуації та підготовлений для цього автомобіль. Але йому це не допомогло", — розповів Вілкул.

Він розповів про ще двох затриманих, які також вели підривну діяльність: один робив відеоролики із погрозами життю українських військових та членам їхніх сімей, а другий агітував у соцмережах за "руський мір".

Крім цього, триває робота щодо встановлення громадян росії та членів "ДНР", які у складі 11-ї ДШБ чинили викрадення та тортури громадян України на тимчасово окупованій території Херсонської області.

"Відділом СБУ виявлено 208 колаборантів. 149 – це жителі Херсонської області, 59 – жителі Луганської області, які надають агресорам інформацію про розміщення українських військ та іншими способами допомагали ворогам. Вважаю, що зрадники – це ще гірше, ніж самі орки", — зазначив Вілкул.

При цьому він зазначив, що оприлюднення ним цієї інформації "узгоджено з Криворізьким відділом СБУ".

Раніше завдяки технологіям розпізнавання обличчя та штучному інтелекту українським фахівцям вдалося встановити особи російських окупантів, які чинили жорстокі звірства над людьми у Бучі та інших містах України.