Хто найбільше допомагав Україні: у Мінфіні озвучили суму зовнішньої допомоги у 2023 році

Читать на русском
Автор
607
Хто найбільше допомагав Україні: у Мінфіні озвучили суму зовнішньої допомоги у 2023 році

ЄС лідирує за допомогою України за весь час від початку вторгнення

Україна за 2023 рік отримала зовнішнє фінансування на 42,5 мільярда доларів. Більшість із цих коштів було отримано від США та ЄС.

Відповідною статистикою поділилося Міністерство фінансів України, яке оприлюднило показову інфографіку. Зазначається, що із загальної суми 11,6 мільярда – це грантова допомога, а 30,9 мільярда – це довгострокове пільгове фінансування.

Безоплатну грантову допомогу виділяли США, Японія, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Фінляндія, Швейцарія, Ірландія, Бельгія та Ісландія. А кредити виділяли ЄС (19,5 млрд дол.), МВФ (4,5 млрд дол.), Японія (3,4 млрд дол.), Канада (1,8 млрд дол.), Велика Британія (1 млрд дол.), Світовий банк (660 млн дол.) та Іспанія (50 млн дол.)

Загалом у 2023 році загальний обсяг державного боргу України збільшився у гривневому еквіваленті на 1444 млрд грн, а у доларовому еквіваленті – на 33,9 млрд дол. здебільшого внаслідок збільшення довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів. Станом на 31 грудня 2023 р. державний та гарантований державою борг України становив 5,5 трлн грн, або 145,3 млрд дол.

Варто зазначити, що згідно з даними Кільського університету, який відстежує виділення допомоги Україні, у період з початку вторгнення Росії та до 15 січня 2024 року найбільшим постачальником допомоги є ЄС. Далі йдуть США, Німеччина, Британія та Данія.

Якщо ж дивитися на витрати держав з урахуванням утримання українських біженців, то у трійці лідерів з’явиться Польща.

Якщо дивитися у перерахунку на ВВП країни, то найбільш щедрою є Естонія, яка вже виділила на потреби України 4% свого внутрішнього валового продукту. За нею йдуть Данія, Литва, Норвегія та Латвія.

Як повідомлялося раніше, віцепрезидентка США Камала Харріс під час спільного брифінгу із Зеленським повідомила, що підтримка України з боку США не припиниться, оскільки наша країна має двопартійну підтримку у Конгресі.