Страждає не лише Україна та рф: у МВФ назвали, по яким ще країнам вдарить війна

Читать на русском
Автор
5386
Війна в Україні дуже впливає на світову економіку Новина оновлена 06 березня 2022, 09:31
Війна в Україні дуже впливає на світову економіку

Фонд попереджає про "серйозний вплив" війни на світову економіку.

У Міжнародному валютному фонді дуже серйозно стежать за війною в Україні, яку розв’язала росія. Організація, яка раніше заявила, що надасть допомогу країнам, які зазнають збитків через санкції для росії, розуміє, що жорсткі економічні обмеження проти рф і в принципі війна серйозно впливають на світову економіку.

Про це заявили у МВФ у суботу, 5 березня, повідомляє bbc.

"Хоча ситуація залишається вкрай нестабільною, а перспективи схильні до надзвичайної невизначеності, економічні наслідки вже дуже серйозні. Якщо конфлікт загостриться, економічні збитки будуть ще більш руйнівними" — йдеться у заяві фонду.

В організації наголошують, що ціни на енергоносії та сировинні товари зростають, а це посилює наявну інфляцію, а санкції, введені зараз проти росії, матимуть далекосяжні наслідки.

Також у МВФ вважають, що особливо сильно від війни постраждають ті країни, які мають тісні економічні зв’язки з Україною та Росією, наприклад Туреччина та Польща, через брак і перебої з поставками на додаток до навантаження, спричиненого припливом біженців. Нагадаємо, що з початку війни багато українців виїхали закордон, а саме до Польщі, Німеччини, Молдови, Словаччини та Румунії.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, якими саме наслідками може обернутися для Москви рішення атакувати Україну. Докладно про перелік ймовірних обмежень, підготовлених для росії, розповідала український посол США Оксана Маркарова.

Також Телеграф повідомляв, що Євросоюз працює над відключенням більшості російських банків від міжнародної платіжності системи SWIFT.

Крім того, працювати з росією відмовляється велика кількість міжнародних компаній. Платіжні системи Visa та Mastercard заявили про зупинку операцій в рф, також міжнародні компанії Apple, Nike і автоконцерн BMW вже скасували свої поставки в росії. Не працюватиме там і міжнародна електронна платіжна система PayPal.

Також зазначимо, що вторгнення росії в Україну негативно вплинуло і на курс рубля, який впав до історично низького рівня. Сталося це після того, після того, як США та країни Євросоюзу оголосили про намір ввести санкції проти Центробанку.