Україна отримає переваги на полі бою. Михайло Федоров — про нові українські військові ІТ-розробки

Читать на русском
Автор
4103
Михайло Федоров
Михайло Федоров. Фото Telegraf

Віцепрем'єр розповів "Телеграфу", скільки коштів вже знайшли для стартапів, які посилять ЗСУ

Поки Україна отримує на озброєння сучасну воєнну техніку з-за кордону та "бореться" зі своїми союзниками за літаки, в Кабміні продовжують робити кроки для подальшої цифровізації ЗСУ.

Нагадаємо, напередодні за участі Мінцифри у Києві запустили військово-технологічний кластер BRAVE1 – майданчик, через який розробники військових цифрових рішень та продукції подвійного призначення зможуть отримати гранти.

"Телеграф" запитав у Михайла Федорова (віцепрем'єр-міністра — міністра цифрової трансформації), скільки коштів вже вдалося акумулювати для фінансування воєнних стартапів та хто саме долучатиметься до грантової допомоги.

Які головні цілі ще одного окремого проєкту в IT-секторі?

Ми запустили цю платформу для розробників військових технологій, щоб з'являлося більше IT-продуктів, які допомагають зберігати життя нашим військовим. Ідеться про компанії, які зокрема займаються БПЛА, радіорозвідкою, різними застосунками-системами ситуаційної обізнаності тощо. Тобто, це такі технології, що дозволяють отримати переваги на полі бою, зокрема щодо більшого захисту інформації, більшої ефективності роботи нашої артилерії, покращення напрямку ситуативної обізнаності й так далі.

Ще з важливого — щоб ці компанії (які подають заявки на гранти через BRAVE1.Авт.) були українськими, щоб в цей кластер надходили інвестиції і потім з'являлися такі високотехнологічні проєкти. Розробники будуть отримувати зворотний зв'язок у разі, якщо якісь продукти зацікавлять Генеральний штаб ЗСУ.

Уточніть, за які кошти фінансуватимуться ці проєкти, це 100% будуть державні кошти?

Зараз є державні гранти, які будуть отримувати розробники. Але, думаю, поруч будуть інвестори — приватні венчурні фонди, які також зможуть доєднатися до фінансування. Якщо ж є певні суперстратегічні проєкти, їхню долю зможе купувати держава.

Які шанси з'являються для вітчизняних державних підприємств оборонпрому, наприклад, КБ "Луч"?

Вони, звичайно, теж зможуть взяти участь у цій програмі, як і інші компанії.

Які є перспективи, щоб потім українські проєкти можна було б експортувати?

Є великий потенціал, адже сьогодні з'являються унікальні продукти та проєкти, які можна масштабувати для інших країн. Звичайно, зараз вони працюють, щоб захищати Україну. Проте експортний потенціал великий. У цьому і полягає одна з цілей BRAVE1, щоб капіталізувати компанії, аби після нашої перемоги весь світ знав — в Україні є передові технології, їх потрібно купувати та інвестувати в нашу країну.

Військовий бюджет на поточний рік сформований. Яким саме чином відбуватиметься фінансування цього кластеру? Треба буде додатково вносити зміни до державного кошторису?

Наразі є понад 100 мільйонів гривень грантів під цей кластер. Але ця сума буде постійно збільшуватися. Думаю, буде багато джерел недержавного фінансування.

Чи можна у цьому ключі розраховувати також на кошти країн-партнерів України?

Будемо дивитися. Для цього ми та запустили BRAVE1, щоб також і за кордоном дізналися про цей майданчик.