Росіяни мають перспективу захоплення Авдіївки в міських боях, але Путін хотів іншого

Читать на русском
Автор
2541
Українські військові продовжують відчайдушно захищати кожен метр землі
Українські військові продовжують відчайдушно захищати кожен метр землі. Фото Генштаб ЗСУ

Військово-політичний оглядач висловився щодо ситуації в Авдіївці

Авдіївка….

29 жовтня 2023 року в замітці "Авдіївка … в чому відмінність від Бахмута" я чітко описував у чому основна складність утримання міста, що є потужним укріпрайоном, але має головне вразливе місце — логістику.

Дослівно: "Але, Авдіївка, попри те, що це фундаментальний укріп-район, має і низку вразливостей у порівнянні з Бахмутом. Наприклад, це лише одна логістична артерія на захід від міста — 0542. Так, крім неї там є з десяток ґрунтовок. Але в міру погіршення погоди вони будуть важкопрохідними й не є основними артеріями постачання.У Бахмуті ж, навіть коли бої точилися праворуч від залізниці, зберігався контроль над двома артеріями, 0506 і 0504, не кажучи про ґрунтовки між ними.

В Авдіївці 0542 це логістика в зоні підвищеного ризику, причому основна, від того оборона ускладнюється наявністю додаткових ризиків".

Зараз 0542 знаходиться під максимальною загрозою, ніж будь-коли за минулі 4 місяці.

Бій за Авдіївку приймає для росіян дедалі відчайдушніший хід. Зумовлено це тим, що терміни тиснуть, а без їхнього дотримання путін буде незадоволений. Вийти перед федеральними зборами не просто ні з чим, а й, власне, з поразкою. Як-не-як, а витратити 4 місяці на штурм будиночка лісника, втративши сотні одиниць техніки та особового складу від приблизно 15 тисяч тільки вбитими.

Але йдеться не про те, що Авдіївку можуть до послання не захопити, а в тому, що загалом зірвано всі плани та дедлайни, поставлені перед РОВ раніше.

Я у своїх оглядових нотатках неодноразово зазначав, що командування РОВ отримало дедлайни виконання завдання із захоплення Авдіївки. Спочатку це був дедлайн до прямої лінії путіна, потім до Нового Року, пізніше дедлайн розширили спочатку до виборів, але у путіна з’явилося бажання звернутися до федеральних зборів … Процеси довелося прискорювати, а аврал завжди має наслідки.

Але, крім дедлайнів, був і зрив загального, початкового, глобального плану – оточення Авдіївки та культивації чергового "котла".

Річ у тім, що формулювання "котел" це маргінальне позначення оперативного чи тактичного оточення. У народі, на примітивному рівні розуміння, з властивою часткою експресії — це "котел". І російському плебсу дуже подобаються історії про "котли", для них це як показник успішності наступу. Але, після оточення Маріуполя "котлів" у РОВ створити не виходило і саме навпаки, нерідко вони самі в них виявлялися невеликими підрозділами, але все ж таки.

Російській пропаганді і особисто путіну в Авдіївці потрібен був "котел" і у вересні генерали РОВ окреслили йому можливість оточення невеликого міста, що залежить лише від однієї логістичної артерії. Результат?

Замість оточення Авдіївки за 2-3 дні, 4 місяці провального наступу в полях та вимушений захід у місто з метою початку міських боїв та просування у міських умовах, з метою таки перерізати 0542, але вже у місті по Індустріальному проспекту. Але перспектива захоплення Авдіївки в рамках міських боїв не те, чого хотів путін, не те, до чого готували російську пропаганду.

Не цього хотів путін. Не це планували його генерали. Але іншого варіанта у них зараз немає. І вони його давитимуть за всяку ціну. За якою, як відомо, вони не постоять.

Головне, щоб ці процеси, з нашого боку, були контрольованими й передбачувано-фатальним сценарієм для авдіївського гарнізону не виникало апріорі.

Джерело: сторінка Олександра Коваленка у Телеграм