Почастішали випадки неякісної продукції харчування для наших військових. Що показала чергова перевірка

Читать на русском
Автор
Член Громадської антикорупційної ради при Міноборони Геннадій Кривошея
Член Громадської антикорупційної ради при Міноборони Геннадій Кривошея

Якість харчування для ЗСУ зараз перевіряють. Що виявили — розповів Геннадій Кривошея

З початком повномасштабного вторгнення почастішали випадки неякісної продукції харчування для наших військових.

Чергова перевірка показала, що ця продукція не потрапить на столи наших воїнів!

Пишіть, говоріть і перепощуйте цю інформацію.

Відповідно до договору на закупівлю продуктів харчування постачальники в липні-серпні 2022 року масово здавали свою консервовану продукцію на перевірку в лабораторії Міноборони.

Управління з контролю за якістю та безпечністю Міністерство оборони України, яке має в своєму підпорядкуванні ряд лабораторій ретельно перевіряє цю продукцію і якщо вона не відповідала вимогам і стандартам якості, продукція не допускається до постачання в ЗСУ.

Декілька тижнів тому, моя колега по антикорраді Тетяна Ніколаєнко писала про неякісну консервовану продукцію, на яку нам поскаржились військові, вироблена Тов "Фабрика Здорово", виробництво в Чернігові, постачальник Тов "Гарна Страва".

Так от, виявляється даний постачальник здавав на перевірку декілька партій (різні дати виробництва) цієї тушонки.

Для мене виглядає досить дивним, що в травні ця тушонка була якісною, а вже наступна партія цієї тушонки через 2 місяці в липні — не пройшла випробування (виділились неспороутворюючі організми).

Ви скажете, нічого страшного. Адже неякісний товар виявили і заблокували його поставку.

Проте, відомі поодинокі факти, коли недобросовісні постачальники або виробники перебивають дати виробництва. Постачальники, достовірно знаючи, що технічні характеристики цих продуктів не відповідають вимогам ДСТУ та іншим вимогам у сфері обігу харчових продуктів, передавали їх військовим частинам. Але це було раніше.

Тому контроль за якістю продукції має бути на належному рівні не лише в лабораторії, а й безпосередньо у військовій частині!

Доречі, цьому виробнику та ще таким компаніям як Тов "Охтирка мʼясопродукт", Тов "Вінницький завод пакувальних виробів Вінтар" та іншим, потрібно суттєво попрацювати над якістю в процесі виробництва своєї консервованої продукції. Тому що ці виробники мають й іншу продукцію, яка пройшла всі випробовування, має позитивні висновки і вже постачається до ЗСУ.

Загалом в таблиці що нижче, ви можете побачити, хто скільки здав на перевірку продукції і які результати цієї лабораторної перевірки за липень місяць 2023 року. Відповідно до лабораторних досліджень поставлені консерви не відповідають вимогам ДСТУ, є або небезпечними для споживання та можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини, або не містять відповідної кількості мʼяса і т.п. Додаю перелік продукції із зазначенням дат виробництва, які не допущені до постачання в ЗСУ.

Звертаю увагу, що ця інформація носить виключно інформаційний характер і не направлена проти діяльності будь-яких зазначених у цьому пості компаній, зокрема постачальників.

Для мене дуже важливо, щоб ця продукція із цими датами виробництва, не лише не потрапила на столи наших військових, але й не потрапила в торгову мережу, адже виробник або постачальник можуть шукати інші шляхи збуту неякісної продукції.

В черговий раз хочу звернутись до постачальників.

Я знаю, що наші перевірки дають свої результати і ви намагаєтесь максимально виконувати вимоги договору. Давайте продовжувати в цьому ж напрямку.

Памʼятайте, якісна продукція — це гарантія безпеки та захисту нашої Держави.

P.S. Вчора антикоррада прийняла рішення про проведення експертного обговорення щодо напрацювання нових, більш прозорих, правил у сфері закупівлі продуктів харчування. Плануємо залучати максимальну кількість учасників.

Слідкуйте за нашою сторінкою у мережі ФБ Громадська антикорупційна рада при МОУ

Працюємо далі.

Джерело: фейсбук-сторінка Геннадія Кривошеї