На що треба звернути увагу після обстрілу Чернігова

Читать на русском
Автор
2343
Чернігів
Чернігів

Український журналіст, головний редактор видання "Новинарня", прокоментував реакцію українців на обстріл Чернігова.

Поки стрічка шукає винних та відповідальних за наслідки прильоту по виставці дронів у Чернігові, зверніть увагу на такі речі:

1. Поділ міст України на "прифронтові" та решту (умовно спокійні) є хибним, а часто і шкідливим.

Чернігів не набагато ближчий до кордону, ніж Київ. Мені дивно чути від львів'ян: "То у вас у Києві постійні обстріли, а в нас спокійно". Невже? Як показує практика останніх тижнів, прилетіти, вбити і зруйнувати ракети чи уламки можуть і в Чернігів, і в Київ, і в Коломию, і у Львів. Гадати, куди частіше, а куди рідше — таке собі заняття. До речі, деякі міста на заході України за останній рік обстрілювали значно частіше, ніж Чернігів.

2. Я не впевнений, що Чернігів — найкраще місце для збору дронарів в умовах, коли складно забезпечити секретність цього заходу для ворога. Але від вимог посадити і розстріляти організаторів виставки дронів — один крок до визнання того, що ЙР (росіяни, — ред.) б'є лише по (умовно) військових цілях, і ці удари можуть бути більш виправданими, ніж удари по церквах, портах, школах, зернових терміналах, супермаркетах, піцеріях і житлових будинках.

Військові і волонтери зараз, під час війни, були чи є в кожному селі. І вони проводять свої заходи. Вся Україна для рускіх — це велика військово-нацистська ціль.

У багато цивільних об'єктів прилітає не просто так. У деякі — випадково. Але це не означає, що слід відмовлятися від проведення всіх заходів або переносити всі заходи у Київ, де "петріоти".

3. Різні заходи відбуватимуться далі, і — поки триває війна — загроза зберігатиметься. Наприклад, і для засідань Верховної Ради, про час і місце проведення яких ворогу відомо значно більше, ніж про виставку дронів в Че.

У цьому контексті дуже важливою є робота СБУ/військової контррозвідки. Хтось злив у Росію інфу про місце виставки дронів — його потрібно знайти, викрити, довести провину і посадити. В ідеалі — викрити превентивно йому подібних кротів.

Зрадники, ворожі агенти й інформатори можуть бути будь-де. Не лише біля піцерії у Краматорську. І не лише в Чернігові. Давайте звернемо увагу: хтось розкрив ЙР час заходу з пілотами-випускниками на аеродромі в Коломиї, куди прилетів "Кинджал". Унаслідок того прильоту там загинув ще й 8-річний Володя Балабаник. І це, наголошу, було не біля кордону. Але було.

Сказане вище не означає, що з сьогоднішнього Чернігова не треба робити висновків. Навпаки. Є кров, і нею потрібно писати правила. Щоб минулорічні Яворів, Миколаїв, Вінниця, цьогорічне Гончарівське не повторювалися за чисельністю жертв від прильотів.

Але давайте лишатися при тямі і не полювати на уявних відьом.

Ми всі маємо навчитися жити, служити і працювати в Україні в умовах війни — з дотриманням інформаційної гігієни і безпекових вимог. Але без непотрібних істерик. Ну і також без постійних психів, коли тільки десь щось перелітає із Саваслєйки в Сольци.

Давайте хоч самі себе не руйнувати.

Джерело: пост Лиховія у Facebook .