В атаках дронами по Києву є закономірність: висновки з терору в ніч на 28 травня

Читать на русском
Автор
543
Наслідки нічної атаки дронів по Києву
Наслідки нічної атаки дронів по Києву. Фото Нацполіція

Військовий оглядач та блогер Олександр Коваленко прокоментував нічну атаку дронів на Київ

По нальоту Shahed-136 на День Києва.

У ніч проти 28 травня російські окупанти провели рекордний, наймасовіший за весь час повномасштабної війни наліт дронами камікадзе Shahed-136 у кількості 54 одиниць.

За травень це вже третій рекорд із застосування росіянами іранських дронів.

Раніше рекордним стало — 8 травня, коли окупанти задіяли 35 дронів-камікадзе, а після 25 травня застосували 36 од. Shahed-136.

Загалом, за травень, який ще не завершився, РОВ вже використали 342 Shahed-136 з яких ППО України збили 311, показавши ефективність протидії 91%.

Вартість ж застосованих по Україні дронів-камікадзе орієнтовно можна оцінити в $10,5 млн.

Також, можна зробити кілька попередніх висновків.

Очевидно, що постачання до Росії Shahed-136 виведено на потоковий рівень. Якщо раніше це були партії, то нині потік.

Це може говорити про те, що в Ірану з росією довгострокове партнерство з постачання Shahed-136 і він зміг наростити виробництво дронів-камікадзе. Не виключено, що нарощування продукції на складальних лініях було досягнуто завдяки технічному сприянню Росії.

Також хочу звернути увагу на практично щоденне застосування Shahed-136 по території України. Пауза між нальотами всього раз становила 3 дні, а так — не перевищує доби. Крім того, після масового нальоту завжди слідує наліт обмеженою "зграєю", в простежуваній закономірності.

Закономірність така. Перша доба масовий наліт — 1-2 доби обмеженою зграєю. Або, 2 доби поспіль масовий наліт — 1-2 діб після обмеженої зграєю.

Це може бути обумовлено або логістичними процесами, або стандартною дорозвідкою після ударів.

Але з цих нальотів, що зачастили в травні, можна зробити ще один висновок. РОВ таким чином намагаються вплинути на настання СОУ. У багатьох виникне питання: Як удари по тилових містах можуть вплинути на наступ у зоні БД?

Насправді — безпосередньо, хоч і не критично.

Командування РОВ явно прийняло рішення регулярно, практично щоночі тероризувати тилові міста України, щоб там постійно на бойовому чергуванні знаходилося ППО, яке могли б у разі відносного спокою частково відвести до зони БД для прикриття наступу.

Очевидно, для російських лампасоносців бачиться цей план елемент послаблення СОУ і зменшення наступального потенціалу. Ось тільки їм невтямки, що в сценаріях Генштабу ЗСУ тилова зона це тилова зона, а зона БД — це зона БД. Відповідно і поділ ресурсу з урахуванням потреб.

Крім того, для перехоплення Shahed-136 у більшості випадків застосовуються алгоритми та технічні засоби, які у форматі наступу не є унікальним елементом, який необхідно стягувати з тилу до передової. А тому… Ну так, як завжди…

Власне, такими є попередні висновки з терору в ніч проти 28 травня.

Киян вітаю з днем їхнього прекрасного міста! Ірану бажаю якнайшвидшого звільнення від терористичного режиму. Нашому ППО – безмірна подяка, покровителі неба!

Слава нації!

Джерело: Telegram-канал Олександра Коваленка.