Битва дронів: як українці б’ють росіян

Читать на русском
Автор
Український військовослужбовець готує "пташку" до роботи проти окупанта
Український військовослужбовець готує "пташку" до роботи проти окупанта. Фото Генштаб ЗСУ

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович спеціально для "Телеграфа" пояснив, як дрони допомагають українській армії у боротьбі з окупантом

На тижні, що минає, все більш активно проявляють себе дрони. Росіяни запускають по Україні комплексно авіабомби, ракети та "Шахеди". Україна передає "привіти" Джанкою та Севастопольській бухті.

До широкомасштабного вторгнення в Україну, у рф не дуже уважно ставилися до дронів як до засобу розвідки та високоточної поразки. Коли почалася "велика війна", це виявилося повною мірою – як і наша перевага у сфері використання різних дронів. Ну, а росія в цьому відношенні перебуває в ролі наздоганяючого.

Нині набувають все більшого поширення так звані FPV (First Person view) дрони – досить прості пристрої, які використовуються в ролі дронів-камікадзе. Якщо ми вже широко використовуємо такий вид безпілотників, то росіяни лише зараз починають розуміти важливість цієї теми.

Безпілотниками ми намагаємося замістити й відсутність далекобійних ракетних засобів поразки, які використовує супротивник, тероризуючи наші міста. Раніше заявлялося створення ударного безпілотника з дальністю дії до 1000 км.

Але вже відомі факти переробки в дрон-камікадзе старого радянського реактивного БПЛА Ту-141 з дальністю дії до 1000 км.

Україна не визнає свою причетність до вибухів на стратегічних аеродромах "Дягілєво" та "Енгельс" у грудні 2022 року, але очевидно, що це теж було зроблено за допомогою безпілотників дальньої дії. Таку саму тактику намагаємося реалізувати і на морі, використовуючи надводні безекіпажні катери. Ефект було видно 29 жовтня минулого року під час атаки безпілотників у бухті окупованого Севастополя.

Таким чином Україна приділяє велику увагу дронам, намагаючись з їх допомогою ліквідувати відставання в деяких видах озброєння, а в ряді випадків і досягти якісної переваги.